Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Potilaan näkökulma sote-keskusteluun

Julkinen sote-keskustelu painottuu paljolti hallintorakenteiden arviointiin. Varsinainen potilasnäkökulma on jäänyt vähemmälle. Potilaan aseman pitäisi olla uudistuksen keskeisin tavoite. Tähän liittyen korostetaan vahvasti etävastaanoton käyttöönottoa.

Etävastaanotto ei korvaa perinteistä vastaanottoa. Lisäksi siihen sisältyy potilaan kannalta epävarmuustekijöitä ja riskejä. Se voi olla joissakin olosuhteissa myös lääkärin etiikan vastaista.

Etävastaanotto sopii esimerkiksi laboratoriolöydösten kontrollointiin ja reseptien uusimiseen sekä näiden yhteydessä tapahtuvaan keskusteluun. Myös tuttujen pitkäaikaispotilaiden seurantaa voi tehdä etänä. Etävastaanotosta voi käyttää tuttua sananlaskua "hyvä renki ja huono isäntä".

Potilaan näkökulmasta on tärkeätä, että hoidon taso myös tulevaisuudessa säilyy korkeana. Lääkärikoulutus on tässä keskeisessä asemassa. Tiedekunnissa lääketieteen opiskelijoiden ryhmäkokoja on suurennettu, mutta vastaavaa ei akateemisten opettajien ja opetus resurssien kohdalla ole tehty.

Peruskoulutuskauden käytännön harjoittelu vaikeutuu ja opiskelijan omalle vastuulle jää käytännön opiskelu työelämän yhteydessä. Terveyskeskuksille lankeaa ikään kuin opetusvelvollisuus, joka resurssi on pois terveyskeskuksen normaalista toiminnasta.

Opetushenkilökunnan lisääminen ja ryhmäkokojen pienentäminen olisivat toimenpiteitä, joilla tasokas toiminta myös tulevaisuudessa varmistettaisiin. Perinteisen vastaanoton turvaaminen ja koulutustason säilyttäminen ovat asioita , jotka turvaavat hyvän hoidon.

Yrjö Merikoski

radiologian erikoislääkäri, aluevaaliehdokas (kesk.), Pieksämäki