Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ihminen tarvitsee ihmistä

"Ihminen tarvitsee ihmistä", toteaa runossaan Tommy Tabermann. Hyvinvointialue ei toteudu ilman ihmistä, sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. On siis syytä huolehtia näiden hyvinvointipalvelujen toteuttajien hyvinvoinnista.

Happinaamari ensin heille, että he voivat auttaa muita. Työolosuhteet ja palkka-asiat kuntoon ja riittävästi tekijöitä töihin. Kasvokkain tapahtuvat lähipalvelut ovat kansalaisen hyvinvoinnin perusta.

Moni ihminen tarvitsee tänä päivänä myös digipalveluja, jotka lisäävät saavutettavuutta asuinpaikasta riippumatta ja korvaavat osan fyysisistä käynneistä. Palvelut voivat olla videoyhteyksiä tai asiointia chatin välityksellä. Aikoja hoitajalle tai lääkäriin voi varata sähköisesti ja tutkia laboratoriotuloksia Omakannassa.

Voi vain kuvitella, miten haja-asutusalueella yksin asuva vanhus lamaantuu, jos on vain sähköisten aparaattien armoilla eikä saa niitä toimimaan. Kuka tahansa ahdistuu, kun kuuntelee tuntitolkulla papukaijamaista toistoa siitä, kuinka "asiakaspalvelijat ovat juuri nyt varattuja" tai "keskustelee" robotin kanssa eikä tule kuulluksi tai ymmärretyksi.

Niin välttämätöntä kuin digitalisaatio onkin, se voi aiheuttaa syrjäytymistä, eriarvoisuutta ja turvattomuutta. Toisen ihmisen henkilökohtaisen avustamisen varassa elävät ovat digipalvelujen väliinputoajia eivätkä saa koskaan pankkitunnuksia, jos eivät pysty antamaan valtuutusta allekirjoituksellaan. Niinpä heidän edunvalvojansa ja läheisensä edelleen joutuvat juoksemaan viranomaiselta toiselle saadakseen asiat hoidetuksi.

Osallisuus kuuluu hyvinvointiin. Kaikilla pitäisi olla yhdenvertaiset mahdollisuudet saada asiansa ja itsensä hoidetuksi. Tuen kehittäminen on kirjattu hallitusohjelmaan ja viranomaiset velvoitetaan tarjoamaan sähköisiä palveluja kaikille, jotka niitä haluavat. Moni ei silti kykene eri syistä osallistumaan digimaailmaan.

Digipalvelut vaativat uudentyyppisen yhteisöllisen palvelukulttuurin, joka huomioi myös heikommassa asemassa olevat. Järjestöt ovat avainasemassa ja voivat koordinoida digitalkoita. Hyvä alku on Mikkelissä vapaaehtoisten ansiokkaasti tuottama digiasioiden tukipiste kirjastossa ja Omatorilla.

Raija Rantalainen

YTM, aluevaaliehdokas (sd.), Mikkeli