Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tervavene-sotepalvelu

Olen aina vihannut näitä wannabe-poliitikkojen lehtikirjoituksia, jossa he vaalien alla hyppäävät ulos kuin käkikellon käki, kukkuvat lehtien osastot täyteen lupauksia, näkemyksiä, kosiskeluja sekä itsestäänselvyyksiä ja vaalien mentyä sulkeutuvat takaisin kellon uumeniin turvaan.

Ja nyt minä itse kirjoitan tällaista.

Toisaalta, minulla on sentään tarina. Sukutarina, joka opettaa, kuinka valtavan hyvin, jopa mannermaista tasoa paremmin sote-asiat ovat jo pitkään olleet ankkalammikossamme.

Sotkamossa asuva isoisoäitini sai 1880-luvulla keskenmenon jälkeisiä komplikaatioita. Niin pahoja, etteivät siihen kyläpahasen lääkintäkeinot auttaneet. Onneksi hänellä oli hyvä ja taitava aviomies, sotkamolainen tervankeittäjä, jolle tervavenereitti Ouluun ja suurkaupungin olot olivat tutut.

Isoisoäiti siis tervaveneeseen ja matkaan kohti Oulun sote-palveluita. Mahtoi olla antoisaa tehdä 200 kilometriä matkaa useita vuorokausia vetisellä tervaveneellä, erätunnelmissa tai rantataloissa yöpyen ja komplikaatiotuskissaan miettien, milloin kuolee. Tarinalla on onnellinen loppu: Oulun Sote-palvelut olivat tehokkaita, isoisoäiti toipui ja sai lapsia – siksi minäkin olen tässä kirjoittelemassa.

Ai niin, mikä palveluseteli? Hah, polta kainuulainen lisää tervaa ja kaiva kuvettasi, lääkärin frouva tahtoo uuden teeastiaston!

Tähän ei-niin-kaukaiseen menneisyyteen verrattuna Etelä-Savon hyvinvointialueen etäisyydet ja palveluiden saannin vaikeudet tuntuvat mitättömiltä ja siten niihin tulisi suhtautua: ei alati vaatia lisää, sillä rahoitus ei tule käänteisen väestöpyramidin hyvinvointialueella riittämään ja karsintoja on tehtävä. On tyydyttävä vähempään, lisättävä automaatiota, kannustettava varakkaita ihmisiä käyttämään yksityisiä palveluja omilla rahoillaan ja nauttimaan siitä, jolloin meille muille jää enemmän.

Aluevaaleissa ei kannata äänestää sitä, joka lupaa eniten hyvää ja kaunista, vaan sitä, joka edustaa parasta realismia ja huolellisesti asioihin perehtyen ja harkiten edistää oikeita asioita.

Martti Kemppinen

tekniikan tohtori, aluevaaliehdokas (kd., sit.),Mikkeli