Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mistä kannustimet sote-palveluiden tehostamiseen?

Ekonomistikoneen mukaan vain kaksi prosenttia taloustieteilijöistä on sitä mieltä, että hyvinvointialueilla on riittävät kannustimet ja mahdollisuudet tehostaa ja parantaa toimintaansa. Parjattu maakuntavero on (tahallaan) ymmärretty väärin.

Ensimmäinen väärinymmärrys liittyy maakuntaveron ja kokonaisveroasteen suhteeseen. Kortelainen ym. selittävät asian artikkelissaan Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa (2/2021). Täyden valtionrahoituksen malli lisää sote-kustannuksia johtuen tehostamiskannusteiden puutteesta. Kasvaneet kokonaiskustannukset johtavat veronkorotustarpeeseen.

Toinen väärinymmärrys liittyy siihen, että maakuntaverolla tulisi kattaa hyvinvointialueiden kaikki kustannukset. Tämä ei ole mahdollista eikä järkevää. Uudistuksen tarkoituksena on tasata alueiden välisiä eroja, ei kasvattaa niitä. Maakuntaveron käyttö olisi pieni osuus kokonaisrahoituksesta, jolla saataisiin aikaan kannustinvaikutusta ilman alueiden välisten erojen liiallista kasvua.

Miten muuten alueita voidaan kannustaa palveluiden parantamiseen ja niiden tuottamisen tehostamiseen? Valtionrahoituksessa on suunniteltu kannustinelementiksi HYTE-kerrointa. Sillä kannustetaan kansansairauksien ja syrjäytymisen ehkäisyyn sekä sosiaalisen hyvinvoinnin, työllistymisen ja ikääntyvän väestön toimintakyvyn edistämiseen. Tavoitteet ovat hyviä, mutta koskevat vain osaa palveluita ja kerroin lasketaan indikaattoreista, jotka eivät suoraan kerro palvelun laadusta.

Ulkoisten kannustimien ohella tarvitaan sisäisiä kannustimia. Strategiassa on sitouduttava konkreettisiin tavoitteisiin ja annettava palvelulupauksia. Jos omalla palvelutuotannolla ei päästä tavoitteisiin, on palvelut ostettava muualta tai tarjottava asiakkaalle vaihtoehdoksi palveluseteliä.

Palvelukohtainen vertailutieto kertoo, miten onnistutaan suhteessa muihin hyvinvointialueisiin. Paremmilta oppii ja vanhoissa toimintamalleissa on turha roikkua. Uudistuminen on välttämätöntä. Avoimuus strategian ja vertailutiedon suhteen luo painetta ja kannustinta toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.

Lasse Pöyry

vanhempi ekonomisti, aluevaaliehdokas (sd.),Mikkeli