Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Roolit muotoutumassa, riittääkö kantokyky?

Uuden hyvinvointialueen päätöksentekoa ja johtamisen organisaatiota järjestellään valtakunnassa ennennäkemättömän suurella innolla. Sama uuden organisoitumisen innostus on käynnissä Etelä-Savossakin.

Poikkeuksellisesti täällä rakennetaan poliittisena konsensuksena kahden vahvan sairaalan mallia, johon tuskin veronmaksajien rahat pitkällä aikavälillä riittävät.

Johtajanimityksiä raskaine palkkaratkaisuineen junaillaan, vaikka sairaanhoidon laaja palkkaharmonisaatio kustannuksineen edellisestä organisoinnista on vielä maksamatta.

Käytännössä synnytettävä hyvinvointialue joutuu tarttumaan pahoinvoinnin seuraamusten ja sairaanhoidon järjestelyihin – toki siinäkin työtä riittää. Tässä työnjaossa ei kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseen ole alueelle selkeää ennaltaehkäisevää tavoitetta tai roolia.

Mikä jää kunnan rooliksi jatkossa ja mihin jäljelle jäävät rahat riittävät? Minkälainen vastuu kunnalla on kuntalaisten laaja-alaisesta hyvinvoinnista?

Tässä raamissa kuntalaisia pitää motivoida liikkumaan ja nauttimaan laaja-alaisesti kulttuurista. On synnytettävä yhteisöllisiä asumisen ratkaisuja, erityisesti määrällisesti lisääntyvälle vanhusväestölle.

Jos kunnissa jatkossakin panostetaan ennaltaehkäisevään hyvinvointiin, säästyy alueen kustannuksista merkittävät rahat. Veronmaksajat hyötyvät, mutta riittääkö kunnissa intoa sivistyksen ja tekniikan järjestelyjen lisäksi kuntalaisten hyvinvointiin?

Juha Vuori

Essoten valtuuston jäsen, aluevaaliehdokas (kok.), Mikkeli