Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Palveluiden tarve kasvaa

Ikärakenne Etelä-Savossa muodostaa haasteen, johon hyvinvointialue joutuu vastaamaan seuraavan 15–20 vuoden aikana. Sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve kasvaa voimakkaasti. Tästä ei selvitä säästämällä, supistamalla, henkilöstöä vähentämällä tai palveluverkkoa karsimalla.

Sote-uudistuksen tavoite on taata tasalaatuiset palvelut kaikille suomalaisille, myös Etelä-Savossa. Palvelut tulee toki tuottaa taloudellisesti.

Korona on paljastanut terveydenhuoltojärjestelmän haavoittuvuuden, henkilökunta on ylikuormittunut ja alalta poistuminen on yleistynyt. Samalla alan vetovoima nuorten keskuudessa vähenee. Miten tilanne korjataan?

Seuraavat 10–20 vuotta testaavat järjestelmämme, joka toki on maailmanluokkaa. Kuolema poistaa osittain isojen ikäluokkien "hoito-ongelman” vuoteen 2040 mennessä. Mutta mitä sitä ennen? Ei riitä, että puhelin ei vastaa, laitetaan jonoon, seurataan tilannetta tai toivotaan parasta.

Riittävät resurssit ja korkea osaamisen taso takaavat että haasteista selvitään. Jotta palvelut pystytään tuottamaan tasokkaasti, on kyettävä huolehtimaan henkilökunnan hyvinvoinnista. Talkoisiin tarvitaan kaikki: julkinen ja yksityinen sektori, kansalaisjärjestöt ja vapaaehtoiset.

Puretaan aitoja ja rakennetaan siltoja! Poliittiset intohimot tulee unohtaa ja keskittyä yhdessä rakentamaan toimivat hoitopolut, pelastuspalvelut mukaan lukien.

Matti Viljanen

erikoislääkäri, fysiatri, aluevaaliehdokas (kd.), Juva