Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Äänestäjät ratkaisevat – Äänestysaktiivisuus vaikuttaa tulokseen

Länsi-Savo julkaisi tänään puoluekannatusmittauksen kahden ja puolen viikon päästä pidettävistä aluevaaleista. Jos tutkimus pitää kutinsa, keskusta nousee Etelä-Savon aluevaltuuston suurimmaksi ryhmäksi.

Kyse on historian ensimmäisistä aluevaaleista, joten vertailukohtaa gallup-tulokselle on hankala hakea. Luontevin pohja lienee viime kesällä pidetyt kuntavaalit. Myös niissä keskusta oli maakunnan suosituin puolue. Gallupissa keskustan kannatus oli hyvin lähellä kuntavaalien tasoa.

Puoluekannatusmittauksessa vastaajien määrä jäi varsin matalaksi ja moni jätti kantansa kertomatta. Se syö mittauksen luotettavuutta. Jotain tuloksesta voi silti päätellä. Etenkin SDP:n joukoissa tulos lienee pettymys. Jos myös vaalitulos jää yhtä heikoksi, kyse on suorastaan romahduksesta. Vastaavasti kokoomuksen ja perussuomalaisten kohdalla luvassa näyttäisi olevan jonkin sortin vaalivoitto.

Tuloksia ennakoidessa on syytä muistaa isot epävarmuudet, jotka liittyvät toisaalta vaalit luonteeseen toisaalta äänestysaktiivisuuteen.

Osana puoluekannatusmittausta kysyttiin, kumpi on äänestäjälle tärkeämpi, ehdokkaan kotikunta vai puolue. Tuloksen perusteella näyttää siltä, että näissä vaaleissa paikallisuus nousee vielä isompaan rooliin kuin on totuttu. Tämä voi tuoda yllätyksiä, ja etenkin tämä voi auttaa puolueita, joilla ehdokasasettelu on alueellisesti hyvin kattavaa.

Aikaisemmista vaaleista tiedetään, että esimerkiksi kokoomus hyötyy matalasta aktiivisuudesta: sen kannattajat ymmärtävät käydä uurnilla vaikka muut eivät kävisikään. Mittauksen perusteella etenkin perussuomalaisten kannattajat sen sijaan empivät äänestämistä.

Gallupit kertovat äänestäjien aikeista, mutta lopputulos ratkeaa vasta uurnilla. Toivottavasti vaisussa kampanjoinnissa nähdään vielä käänne parempaan.

Ehdolle asettuminen, kampanjoiminen ja äänestäminen ovat tärkeitä vaalien lopputuloksen kannata. Samalla on ovat tärkeää työtä demokratian ja luottamukseen perustuvan yhteiskunnan puolesta.

timo.laitakari@lansi-savo.fi