Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kysymys Essoten valtuuston edustajille

Olisi mukavaa saada tietoa siitä, miten nämä Essoten palkkaharmonisointikulut aiotte rahoittaa. Palkkaharmonisoinnin arvioidut kokonaiskulut ovat 29,3 miljoonaa euroa ajalta 1.10.2020–2021.

Tämä summa vain jatkuvasti kasvaa ja korkokulut siitä myös, eli palkansaajan saama viivästyskorko. Kirjanpidossa kyllä pystytään tekemään varauksia ynnä muita kommervenkkejä, mutta totuus on, että ennen kuin hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023, niin silloin viimeistään on nämä palkkasaatavat oltava maksettu. Niitä ei voi siirtää uudelle organisaatiolle ja valtio ei niitä tule maksamaan.

Miten olette päättäneet nämä rahoittaa? Jos ajatuksena on ollut henkilöstössä yt-neuvottelujen järjestäminen niin tiedoksi, että tätä keinoa ei voi käyttää kun kyseessä on henkilöstön palkkasaatavat.

Palvelujen karsiminen ei myöskään onnistu, koska suurin osa palveluista on lakisääteisiä, jotka on pakko järjestää. Niitä palveluja, joita voisi ehkä lopettaa, niin tällä aikajanalla ei se tule onnistumaan. Hallinto on jo virtaviivaistettu vähiin, joten sekään ei nyt käy.

Nyt kysynkin, miten valtuuston jäseninä olette päättäneet tämän ratkaista. Ainut mikä tulee mieleen, voi olla vain palveluihin pääsykriteerit, eli kuka hoidetaan, miten ja missä. Onko ikä, raha, alkoholinkäyttäjä, tupakoitsija, vähävarainen tai ylipainoinen, joita ei enää hoideta? Kuka jää oven ulkopuolelle?

Tämä on aika kovaa tekstiä mutta näin se voi tässä tapauksessa käydä, jos ette ole löytäneet muita säästökeinoja. Voisitteko vastata, niin kuntalaiset ja myös varmaan Essoten johtokin olisi siitä tyytyväinen.

Marita Orava

aluevaaliehdokas (ps.), Mikkeli