Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Teknologia ja digitalisaatio ovat tärkeä osa sote-palveluja

Etelä-Savon sote-uudistuksessa uudistetaan ja yhtenäistetään toimintatapoja ja prosesseja digitaalisten välineiden avulla, millä voidaan vahvistaa saatavuutta, vaikuttavuutta ja tuottavuutta.

Etelä-Savon hyvinvointialue haluaa olla edelläkävijä uusien, mahdollisimman saavutettavien palvelujen tarjoamisessa. Lähipalvelujen rinnalle voidaan siis tuoda tehokkaita digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla tarvittava apu on nopeasti saatavilla.

Digitalisaatio on keino nostaa asiakas keskiöön ja tarjota palveluja yhä asiakaskeskeisemmin.

Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on yhdenmukaistaa sote-palveluihin ohjautumisen kanavia.

Teknologian ja digitaaliset ratkaisut ovat yhä tärkeämpi osa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Teknologian hyödyntäminen tulee välttämättömäksi välineeksi palvelujen toimivuuden parantamisessa. Digitalisaatio voi omalta osaltaan helpottaa resurssipulaa.

Mielestäni digitalisaatiossa ei saa kuitenkaan olla kyse vain kustannusten karsimisesta, vaan digitaalisten ratkaisujen pitää aidosti hyödyttää sekä henkilöstöä että alueen asukkaita.

Uusien teknologisten ratkaisujen pitää lisätä ihmisten osallisuutta, eivätkä ne saa heikentää palveluiden saatavuutta. On tärkeää, että digitaalisten palveluiden tulee olla kaikkien saatavilla maksukyvystä huolimatta.

Tulevan sote-valtuuston tulee varmistaa, että fyysiset palvelut säilyvät kaikilla alueilla digitaalisten palveluiden rinnalla. Tietokoneen tai älypuhelimen puute ei saa muodostua esteeksi avun tai hoidon saamiselle.

Mielestäni etäpalveluita pitää kehittää hyvinvointialueilla aidosti asukkaita kuunnellen. Digipalveluiden pitää olla helppoja käyttää ja niiden pitää parantaa ihmisten arkea, ei vaikeuttaa sitä.

Etelä-Savon sote-uudistuksen syksyllä 2020 tuottamaan verkkokyselyyn vastasi 519 henkilöä koko maakunnasta. Vastausten perusteella 45 prosenttia olisi valmis asioimaan tulevaisuudessa pääsääntöisesti digitaalisesti. Kyselyn mukaan palveluilta toivottiin, että se olisivat helposti saatavilla ja helposti käytettävissä, muun muassa puhelimella.

Arto Seppälä

kunnallisneuvos, aluevaaliehdokas (sd.), Mikkeli