Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Turvallisuus rakennetaan yhdessä

Käynnissä olevassa sote-pela-uudistuksessa usein unohtuu pelastustoimen osuus, vaikka juuri sillä on kenties näkyvin vaikutus kansalaisten turvallisuuden tunteeseen.

Mittava uudistus tapahtuu ministeriöiden tiiviissä yhteistyössä ja valvonnassa. Valtio ohjaa palveluja entistä yhdenmukaisimmiksi ja yhdenvertaisiksi koko maassa. Myös pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan koulutusuudistus on työn alla.

Huomionarvoista on, että sote-pela-uudistuksessa alueiden pelastustoimi ja pelastuslaitokset nykyisinä organisaatioina lakkautetaan. Tulevaisuudessa pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueelle, samoin henkilöstö ja sopimukset sopimuspalokuntien kanssa. Sopimuspalokuntien tärkeä rooli on tiedostettu ja niiden toimintaedellytykset on turvattava tulevassa kokonaisuudessa.

Uudistus, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyvät saman työnantajan vastuulle, antaa mahdollisuuden organisoida monet turvallisuutta lisäävät palvelut uudelleen. Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on ensihoidon palvelujen järjestäminen kokonaisuutena ja samalla selkeyttää turvallisuusjohtamista alueilla ja kansallisesti.

Tällä hetkellä Etelä-Savossa ensihoitoa tuotetaan kuntayhtymien omana toimintana ja osin yhteistoimintasopimuksin pelastuslaitosten kanssa. Maakunnassamme toimii myös moniammatillisia ensihoitaja-palomies työpari -yksikköjä, jotka suorittavat terveys- ja pelastustoimen tehtäviä.

Pelastustoimessa ja ensihoidon järjestämisessä ei Etelä-Savon hyvinvointialueella tapahtune ainakaan aluksi mitään mullistavaa, mutta kokonaisuudistus mahdollistaa aluetasolla palvelutarpeiden ja hyvinvointialueen sisäisten erityisolosuhteiden vaatimia järjestelyjä.

Itse kannatan nykyistäkin vahvempaa yhteistoimintaa ja synergiahyötyjä ensihoidossa ja ensivasteessa sosiaali- ja terveystoimen ja pelastustoimen välillä. Eri toimialojen voimavaroja hyödynnetään tällöin entistä tehokkaammin ja samalla kustannustehokkuus paranee.

Seija Kuikka

lääketieteen tohtori, aluevaaliehdokas (kesk.), Mikkeli