Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tekijöitä kuultava aluevaltuustojen päätöksenteossa

Koska päätöksenteko siirtyy maakuntaan, niin kuntien sote-henkilöstön ääni jää kuulematta päättäjiltä. Onko mahdollista, että vain kaupunkien ääni kuuluu ja pienten kuntien ääni häviää? Onko Etelä-Savossakin tulevaisuudessa vain kolme keskuskaupunkia, joiden tahdon mukaan toimitaan?

Ehdokasasettelu luo jo kuvaa, että keskuskaupungit tulevat saamaan valtaosan päättäjistä valtuustoon. Miten taataan demokratian toteutuminen alueellisissa hallintoelimissä? Ainakin aluelautakunnissa on oltava jokaisella kunnalla ainakin yksi edustaja puolustamassa oman paikkakuntansa tahtoa soteasioissa.

Sote-henkilöstön keskuudessa tunnetaan varmasti suurta epätietoisuutta tulevan suuren muutoksen edessä. Alueelliset hallintoelimet ovat paljon vartijoina tästä eteenpäin maakunnissa. Miten henkilöstön äänen kuuluminen turvataan tulevaisuudessa?

Sote-uudistuksen valmistelu vei vuosikausia, että se saatiin toteutettua. Miten kauan lie vie aikaa uuden hallintorakenteen sisäänajo maakunnissa? Kasvukipuja tulee varmasti olemaan.

Nyt jos koskaan on ensiarvoisen tärkeää, että valituiksi tulevat henkilöt, jotka haluavat ja kykenevät toteuttamaan hallintouudistuksen sen tarkoittamassa hengessä. Tarvitsemme laajaa tietämystä ja ymmärrystä siitä, mihin päätöksemme johtavat. Sen toteuttamiseen tarvitaan ihmisiä kaikilta yhteiskunnan osa-alueilta.

Antti Kivimäki

aluevaaliehdokas (kd.), Pieksämäki