Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Etäopetuskaan ei ole ongelmatonta

Koululaisten pitkä joululoma loppuu maanantaina. Päiviä jatkunut vatkaus mahdollisesta etäopetukseen siirtymisestä päättyi lopulta siihen, että työ peruskouluissa pääosin jatkuu normaalisti kouluilla.

Kyse on lähtökohtaisesti paikallisesta kuntien ja aluehallintovoirastojen päätöksestä, mutta asiasta syntyi valtakunnallinen ja jopa hallituksen sisäinen kiista.

Krista Kiurun (sd.) johtama sosiaali- ja terveysministeriö päätyi keskiviikkona suosittamaan etäopetukseen siirtymistä. Muu hallitus ei innostunut, ja esimerkiksi opetusministeri Li Andersson suhtautui asiaan nuivasti.

Toisaalta esimerkiksi opettajien ammattijärjestö OAJ kannatti etäopetusta. Puheenjohtaja Olli Luukkanen perusteli asiaa "kansakunnan huoltovarmuudella". Hän arvioi tautitilanteen pahenemisen johtavan siihen, että opettajat sairastavat kotona ja vanhemmat hoitavat sairastuneita lapsiaan.

Ministeri Kiuru piti perjantaina kouluun palaamista jopa vaarallisena. THL:n asiantuntijat olivat kuitenkin ministerin kanssa toista mieltä. Lopulta myöhään perjantaina hallituksen niin sanottu koronanyrkki päätyi siihen, ettei laajaa suositusta etäopetuksesta anneta.

Kyse ei ole yksinkertaisesta asiasta. Päätös vaikuttaa moneen muuhunkin asiaan kuin koronaviruksen leviämiseen ja siitä aiheutuviin sairauksiin. Myös etäopetukseen siirtyminen aiheuttaa haittoja, vaikka niiden määrää ja ilmaantuvuutta on vaikeampi mitata kuin koronaa.

Etäopetus vaikuttaa lasten oppimiseen ja myös hyvinvointiin esimerkiksi sosiaalisten kontaktien kautta. Jotkut oppilaat etäopetuksessa pärjäävät, mutta etenkin tukea tarvitsevat ovat vaikeuksissa. Sekin on syytä muistaa, että kuormitus osuus lasten lisäksi opettajiin ja lasten vanhempiin.

Koronarajoituksista päättäminen on aina punnintaa erilaisten haittojen välillä. Jos tautitilanne pahenee, päätöksiä etäopetukseen siirtymisestä pitää olla valmius tehdä nopeastikin.

timo.laitakari@lansi-savo.fi