Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vammaisten kansalaisten asemaa on vahvistettava

Uudella hyvinvointialueella meillä tulee olemaan suurempi sote-palvelujen järjestäjä, jolla on mahdollisuus lisätä erityisosaamista vammaispalveluissa. Näin myös vammaispalvelujen laatu paranisi ja se osaltaan edistäisi palvelujen käyttäjien yhdenvertaisuutta.

Tällä hetkellä palvelujen laatu ja saatavuus vaihtelevat kunnasta toiseen, eikä ihmiset ole yhdenvertaisessa asemassa suhteessa vammaispalvelulakiin. Vammaispalvelujen osaamiskeskus voi osaltaan edesauttaa yhdenvertaisten palvelujen saatavuutta, ja pilottihanke saatiinkin valmiiksi viime vuoden puolella.

Hyvinvointialueella tullaan perustamaan oma vammaisneuvosto, ja on tärkeää, että sille mahdollistetaan aito toimivalta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että neuvostolle tulee antaa mahdollisuus osallistua muun muassa strategia-asiakirjojen laadintaan.

Samoin tulee antaa läsnäolo- ja puheoikeus valtuustoon ja muihin vammaisten ihmisten päättäviin toimielimiin.

Järjestöt tulisi ottaa mukaan tukemaan hyvinvointia ja terveyttä alueellamme. Eri vammaisjärjestöjä kokemusasiantuntijoita ja heidän erityisasiantuntemusta voidaan hyödyntää paleluja kehittämisessä ja suunnittelussa.

Uudella hyvinvointialueellamme esteettömyys tulisi huomioida siten kuten YK:n vammaissopimus 9 artikla edellyttää. Esteettömyys olisi hyvä asettaa sopimusehdoksi kaikkiin sopimuksiin ja se on myös huomioitava alueemme hallintosäännössä.

Vammaisille henkilöille tasa-arvoiset, esteettömät ja saavutettavat palvelut ovat keskeisiä asioita sujuvan arjen kannalta. Yhdenvertaisuuslain ja erityisesti vammaisten kansalaisten tasa-arvoisten oikeuksien turvaaminen tulee vahventaa tulevassa uudessa hyvinvointialueella.

Kauko Väisänen

järjestöaktiivi, aluevaaliehdokas (vihr.), Mikkeli