Mielipide | Data valvoo hyvinvointiasi

Politiikassa uskotaan äänestäjän tietävän parhaiten. Taloudessa asiakas on oikeassa ja henkilökohtaisesti jokaisen pitäisi kuunnella itseään. Länsimaisessa vapaudessa se on kirjattu ihmisoikeuksiin.

Poliitikkojen auktoriteetti tulee äänestäjien vapaasta tahdosta ja ennen kaikkea tunteista. Tuntuu ja on paha, jos meiltä viedään palvelut kauas. Tunteet ohjaavat myös poliitikkoja. Aluevaaleissa on kyse myös tiedosta.

Ensiksi ennakointi. Palveluja eniten tarvitseva kymmenesosa aiheuttaa valtaosan kustannuksista. Varhainen puuttuminen säästää, terveyttä edistetään positiivisilla ratkaisuilla ja on tunnustettava jo monet toimivat käytännöt. Seurakuntien päihdetyö on alentanut yhteiskunnan kuluja. Turha vastakkainasettelu kahden keskussairaalan välillä ei tue kokonaisuutta. Omaishoitajat, syrjäytyneet ja yksinäiset odottavat palveluja. Entä jos kohtaaminen olisi ennen oireita?

Toiseksi tiedolla. Elämämme tärkeimmät päätökset eivät perustu sairauden tai terveyden tunteeseen, eikä lääkintähenkilökunnan harkintaan, vaan tietoon, jota saamme lääketieteestä.

Tietokoneet ja data-algoritmit valvovat jo nyt terveyttämme. Kun ihmiset saavat kaikkien aikojen parasta terveydenhoitoa, me olemme koko ajan jostain kohtaa kipeitä. Terveydenhoidon antama tieto oikeista elintavoista ja omasta vastuusta on tiedon tunnustamista. Liberaali järjestelmä ja vapaa markkinatalous antavat mahdollisuuden ihmisen päättää. Tarvitaan päätöksiä, jotka johtavat toimintaan.

Kolmanneksi varautumalla. Suomalaisen hyvinvoinnin taustalla oleva turvallisuusjärjestelmä on maailman huippuluokkaa perustuen muun muassa viranomaisten väliseen yhteistyöhön. Järjestelmä luottaa osaamiseen.

Koronan jälkeen tulee seuraava kriisi. Jos suomalainen huoltovarmuus pettää, edessä on iso kriisi. Emme elä omassa umpiossa, vaan koko planeetan hyvinvointi vaikuttaa meihin. Seuraavassa kriisissä pitää olla valmis odottamaan uutta kriisiä.

Vaarallista työtä tehdään myös omalla hyvinvointialueella. Jokainen pahoinvoiva ihminen on kalliimpi kuin kriisistä selviytynyt. Lähipalvelut, digitalisaatio ja uudet käytännöt eivät sulje toisiaan pois. Ne ovat tienä matkalla tasa-arvoon.

Teuvo V. Riikonen

toiminnanjohtaja, kirjailija, aluevaaliehdokas (kd.), Mikkeli