Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Sosiaalipalveluja on kehitettävä asiakaslähtöisesti

Yksityiset toimijat mukaan, jotta saadaan henkilökohtaista palvelua ja paremmin toimivia hoitoketjuja. Potilailla tulisi olla oikeus valita julkinen tai yksityinen terveysasema. Perhelääkärimallin kehittäminen ja käyttöönotto. Ihanne on, jotta jokaisella on ns. omalääkäri, joka hoitaa hänen terveyttään.

Etelä-Savossa on asunnottomia ja huonosti toimeentulevia ihmisiä. On myös työttömyyttä, jolloin ei ole varaa käyttää kaikkia palveluita, joita he tarvitsisivat, ilman palvelumaksujen alennusta, joten palvelumaksut alas jopa kokonaan pois.

Paloautot ja ambulanssit on pidettävä lähellä ihmisiä, koska nopea apu on tärkeää. Pelastustoimen toimintavalmius ja suorituskyky pitää suunnitella vastaamaan kunkin alueen tarpeita, jotta kansalaisten yhdenvertaisuus säilyy apua tarvittaessa.

Pelastajien ja ensihoitajien toimintaedellytykset on turvattava. Eläköitymistä tapahtuu noin tuhat pelastajaa vuoteen 2030 mennessä. Heidän tilalleen on saatava uusia resursseja ja koulutukset aloitettava riittävän ajoissa.

Meidän tulee olla avoin ja kilpailukykyinen ulkomaalaiselle työvoimalle. Tulijoiden pätevyydelle täytyy olla selvät säännöt. Suomen kielen hallinta on monelle ongelmallinen. Jos on pätevä hoitamaan tiettyä tehtävää ja ei osaa yhtään suomen kieltä, niin hänelle tulee tarjota kieliopintoja.

Kuraattorit ja psykologit kuuluvat oppilaiden lähelle kouluihin, eikä heidän työpanostaan saa käyttää hyvinvointialueen muihin tarpeisiin.

Hoitohenkilöstöön tarvitaan lisäresursseja, ei pelkkä uudistus tuo niitä lisää. Hallintoon on satsattu liikaa ja yksityisten toimijoiden mukaan ottaminen poistaisi hallinnon päällekkäisyydet. Näin saataisiin käytännön töihin lisää henkilöitä, joita jo nyt on liian vähän.

Anneli Korhonen

eläkeläinen, amk-insinööri, aluevaaliehdokas (nyt), Pieksämäki