Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Yksi, kaksi vai ei yhtään keskussairaalaa?

Eteläsavolaiset aluevaaliehdokkaat näyttävät suhtautuvan hyvin suopeasti maakunnan kahden keskussairaalan malliin.

Vaalikoneeseen vastanneista 80 prosenttia haluaa säilyttää kaksi keskussairaalaa, vaikka valtio ei antaisi siihen erillisrahoitusta. (LS 8.1.)

Sotelain mukaan Etelä-Savolla on lupa ylläpitää kahta keskussairaalaa vuoteen 2032. Se on tyhjä lupaus, jos mukana ei seuraa euroakaan rahoitusta.

Jos valtio suuntaa korvamerkityn rahapotin Savonlinnan keskussairaalalle, on tilanne selvä. Silloin toiminta voi jatkua nykyisessä muodossa. Mitään merkkejä valtion rahoituksesta ei ole toistaiseksi saatu.

Etelä-Savon hyvinvointialueella on edessään massiivinen urakka. Perusterveydenhuollossa on ollut isoja ongelmia. Hoitoon pääsy on hidasta. Lääkäri- ja hoitajapula vaivaavat.

Korona kartuttaa hoitojonoja. Lisää kuormaa kertyy, kun ryhdytään toteuttamaan hallituksen säätämiä hoitotakuita ja hoitajamitoitusta.

Menoja siis karttuu. mutta tulopuolesta ei vielä ole tietoa. Etelä-Savon hyvinvointialueen valtiolta saama rahoitus asettunee 660 miljoonan euron vaiheille. Rahan riittävyys maan iäkkäimmän ja sairaimman väestön tarpeisiin on hyvin epävarmaa.

Itse vastasin vaalikoneessa olevani täysin eri mieltä Savonlinnan keskussairaalan ylläpidosta, jos valtiolta ei heru lisärahoitusta.

Savonlinnan keskussairaala on Suomen pienimpiä. Suurelta osin ostopalvelujen varassa pyörivä toiminta on kalleinta maan keskussairaaloiden joukossa.

Pidän epärealistisena lupausta, jonka mukaan Savonlinnan keskussairaalan asema turvataan kaikissa oloissa. Se tarkoittaisi leikkauksia perusterveydenhuollosta sekä Mikkelin keskussairaalasta, jonka toimintaa tulee kyllä tehostaa, mutta jonka asemaa ei saa horjuttaa.

Savonlinnassa tulee säilyttää yhteispäivystyssairaala, jonka ylläpitoon tarvitaan nykyiset erikoistumisalat eli yleislääketiede, kirurgia, anestesiologia ja sisätaudit.

Hyöty saadaan yhdistämällä hallinto sekä pitämällä eteläsavolaiset nykyistä paremmin oman maakunnan erikoissairaanhoidon piirissä Mikkelissä ja Savonlinnassa.

Tapio Honkamaa

aluevaaliehdokas (kesk., sit.), Mikkeli