Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hyvinvoiva kuntalainen

Aluevaaleissa voimme vaikuttaa, ketkä Etelä-Savossa tekevät tulevina vuosina merkittävimmät hyvinvointipäätökset. Ensimmäisellä valtuustokaudella aivan olennainen suuntavalinta on, meneekö alue kohti ongelmien korjaamista vai halutaanko samalla ennaltaehkäistä tulevia ongelmia ja lisätä hyvinvointia.

Suurin osa suomalaisista liikkuu terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta liian vähän. Tästä syntyvät kustannukset ovat Suomessa yli kolme miljardia euroa vuodessa . Liikunnalla on keskeinen rooli ennaltaehkäisevässä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä, sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa.

Intensiivinen liikunta nuorena ennustaa aktiivista elämäntapaa myös aikuisena. Osa liikunnan hyödyistä ilmenee vasta vuosien kuluessa, joten liikuntaan liittyvät myönteiset mielikuvat ja jo lapsena omaksuttu liikunnallinen elämäntapa voivat edesauttaa terveyttä. Perheliikunta vahvistaa tätä entisestään.

Voiko liikunnan aloittaa liian myöhään? Ei. Mutta sen lopettaminen on aina liian aikaista. Pienetkin vaikutukset voivat iäkkäillä olla aivan ratkaisevia toimintakyvyn ja elämänlaadun kannalta. Liikunnan aloittamisella tai lisäämisellä iäkkäänä on samankaltaisia myönteisiä vaikutuksia kuin keski-iässä. Voimaharjoittelusta iäkkäät hyötyvät jopa eniten ja vaikutukset näkyvät suoraan arjen toimintakyvyssä.

Hyvinvoivan kuntalaisen tavoitteiden toteutumiseksi on syytä varmistaa liikunnan edistäminen. Siihen liittyvä liikuntaneuvonta sekä palveluketjut on kirjattava hyvinvointialueiden strategiaan. Järjestöjen ja hyvinvointialueiden välille tulee rakentaa järjestelmällinen vuoropuhelu ja yhteistyö, jotta järjestöjen osaaminen, palvelut ja vapaaehtoistyön voimavarat tulevat alueellisen hyvinvointityön käyttöön.

Urheiluseuroilla ja liikuntaa järjestävillä yhdistyksillä on keskeinen rooli matalan kynnyksen liikuntapalvelujen ja harrastustoiminnan järjestäjänä. Seurat vastaavat omalta osaltaan siis liikunnan palveluketjun loppupäästä.

Mari Makkonen

aluejohtaja, Etelä- Savon Liikunta ry