Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Lähipalvelut ovat paras tapa

Hyvinvointialueet rakennetaan toimintakykyisiksi kuluvan vuoden aikana. Vanhat sote-organisaatiot lakkaavat vuoden vaihteessa 2023 ja henkilöstö- ja resurssit kootaan hyvinvointialueelle.

Hyvinvointialueen rahoitus tulee valtiolta eikä enää kunnilta. Jatkossa ansiotuloista maksetaan nykyistä enemmän veroa valtiolle ja vähemmän kunnalle. Hyvinvointialueelle tarvitaan osaamista ja toimintakykyä vastata sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja palvelujen saatavuudesta kaikissa tilanteissa.

Lähipalvelut ovat tarkoituksenmukaisuuden ja kokonaiskustannusten näkökulmasta paras tapa toteuttaa hyvinvointipalveluja ja turvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen esteettömyyttä ja saavutettavuutta. Eri asiakasryhmillä on erilaisia tarpeita, pitkät etäisyydet ovat osalle ongelma, osalle ei.

Terveydellisistä syistä ikääntyneen vieminen kaukana sijaitsevaan palveluun vie aikaa monelta ammattilaiselta ja omaisilta. Lapsiperheessä tarvitaan muille lapsille hoitaja kun yksi sairastuu ja vanhemmat vievät hänet sairaalaan. Pitkämatkalaiset synnyttäjät tulevat viikkoja etukäteen odottamaan tai synnyttävät matkalla taksissa. Talokin kerkeää palaa, jos matka sammutettavalle kohteelle on pitkä.

Yleensä palveluja keskittävän politiikan seurauksena lakkautettavan toimipisteen tilalle rakennetaan uusi toimipiste keskuskaupunkiin kaupungin kalleimmalle paikalle. Lakkauttamista perustellaan suurilla kustannuksilla, vaikka kokonaiskustannukset moninkertaistuisivat siirron myötä.

Näen suurena tuhlauksena tällaisen matematiikan, jolla on pitkään perusteltu resursseja imuroivan keskittämisen etuja. On tarkasteltava pitkäjänteisesti kokonaisuuksia ja asiakkaan etua. Palveluja voidaan toki tuoda kotiinkin kuten kotona asuville ikääntyneille jo tuodaankin. Myös perheille tarvitaan kotipalveluja silloin kun lapset ovat pieniä tai on muita erityishaasteita elämässä.

Anni Panula-Ontto-Suuronen

aluevaaliehdokas (kesk.), Mikkeli