Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miten rahat riittävät?

Viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Tämä viisaus ei tunnu painavan Etelä-Savon aluevaaliehdokkaita. Kahden keskussairaalatasoisen sairaalan säilyttämisestä ollaan lähes yksimielisiä (LS 8.1.).

Kokoomuksen edustajilla vaikutti olevan hieman epäilystä asiasta, mutta valtavirrasta ei uskallettu poiketa. Kansanedustaja Antti Häkkäsen kommentissa tosin tuotiin esille tulevaisuus, mutta se käännettiin toisten viaksi. Hallitus "ei antanut riittävää rahoitusta kahteen sairaalaan, vaikka lupasivat kaksi sairaalaa".

Ehdokkaiden olisi kannattanut tutustua valtionvarainministeriön esitykseen rahojen jaosta hyvinvointialueille (HS 4.1.). Tässä jaossa Etelä-Savo oli "ylennetty" Helsingin sekä Länsi- ja Keski-Uudenmaan luokkaan, eli valtion rahoitusta leikataan Etelä-Savossa 100 eurolla per asukas, kuten samaan ryhmään kuuluvissa Uudenmaan alueissa.

Etelä-Savon naapurimaakunnissa rahoitus nousee 200 euroa asukasta kohden. Ei tarvitse olla suurikaan visionääri ymmärtääkseen mistä tilanne aiheutuu. Etelä-Savossa on kohtuuttoman kallis julkinen terveydenhoito – kaksi keskussairaalaa.

Häkkänen sanoi kommentissaan rivien välissä poliittisen totuuden. Poliitikoista on vaikeaa sanoa ikäviä totuuksia suoraan, mutta päätöksillä voidaan "antaa ymmärtää".

En tiedä, että onko Marinin hallitus sananmukaisesti luvannut säilyttää kaksi keskussairaalaa maakunnassa. Todennäköisesti asia on kerrottu kiertoilmaisuilla, mistä opposition tai optimistien on helppo vetää johtopäätös, että on luvattu. Rahoituslinjaus kertoo kuitenkin karua kieltään. Varat annetaan yhteen keskussairaalatasoiseen sairaalaan. Lopuista tulevan valtuuston pitää itse päättää.

Valtionvarainministeriön ennusteet pakkaavat toteutumaan, eikä tässä tapauksessa vanha konsti – huudetaan valtiolta apua – enää auta.

Samassa lehdessä kerrotaan Kaakkois-Suomen puoluetoimistojen keskinäisistä neuvotteluista sote-paketista suoraan puolueille jaettavasta rahasta. 5 000 euroa valtuutettua kohden vaikutti sopivalta summalta. Poliitikot eivät tunnu pohtivan, kuinka sairaat, vanhukset, onnettomuudet ja lapset hoidetaan.

Jorma Tiitinen

filosofian tohtori, Mikkeli