Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kukaan ei puhu rahasta

Yhteiskunnan sote-palvelujen käyttäjät ovat suurimmalta osin työttömiä, muita vähävaraisia ja eläkeläisiä. Työssä käyvillä toimii työterveyshuolto ja varakkaammat voivat turvautua yksityisten palveluihin. Aluevaaliehdokkaat ovat kuitenkin suurimmalta osin sellaista porukkaa, jotka eivät tarvitse yhteiskunnan sote-palveluja.

Äänestäjä, ole tarkkana kenelle äänesi annat, Annatko sellaiselle ehdokkaalle, jota ei kirpaise henkilökohtaisesti millään tavalla, vaikka näihin yhteiskunnan tarjoamiin esimerkiksi lääkäripalveluihin olisi millaiset jonot hyvänsä ja ne lähipalveluina häviäisi? Siispä, jos olet yhteiskunnan palvelujen käyttäjä, niin valitse ehdokkaasi vertaisesi joukosta, tällöin hän aidosti ajaa palvelujen saatavuuden puolesta.

Kun seuraa vaalikeskusteluja ja niihin osallistuvia poliitikkoja, heidän puheensa on täyttä hurskastelua siitä, miten palvelut uudessa järjestelmässä paranevat ja lähipalvelut säilyvät. Selitetään miten digitalisaatio, toimintojen tehostaminen, yhdet leveät hartiat ym. tuovat ratkaisun nykyisiin hoitojonoihin. Höpö, höpö. Puheet ovat populismia.

Kukaan ei puhu rahoituksen lisäämisestä, mutta totuus on kuitenkin se, ettei kumpikaan noista palvelutavoitteista toteudu, jos ei merkittävästi nosteta hyvinvointialueiden rahoitusta. Mutta näillä hyväosaisilla ei olekaan oma lehmä ojassa, vaan tavoitteensa on vain puolueen menestys ja sitä kautta vallan hamuaminen, ei yhteiskunnan sote-palvelujen kohentaminen.

Rahaa he ovat valmiita käyttämään muuhun kuin palveluihin, esimerkkinä tuo suunniteltu 300 000 euroa aluevaltuuston poliittiseen käyttöön.

Martti Laine

kunnanvaltuutettu (ps.), Puumala