Mielipide | Miksi käytetään konsulttia?

Luin tyytyväisenä tästä lehdestä uutista, jonka mukaan luottamushenkilökokoonpanolla ryhdytään etsimään Mikkelin kaupungissa tarvittavia 7,5 miljoonan euron säästöjä. Tyytyväisyys vaihtui pettymykseksi, kun osoittautui, että luottamushenkilöiden avuksi palkataan konsultti.

Mielessäni heräsi kysymys, ovatko Mikkelin kaupungin luottamushenkilöt ja viranhaltijat niin tumpeloita, etteivät pysty tätäkään hommaa hoitamaan ilman konsulttia? Eivät ole missään tapauksessa tumpeloita! Kysymys on aivan muusta. Konsultti tarvitaan sen takia, että luottamushenkilöt voivat mennä konsultin selän taa ikäviä säästöpäätöksiä tehdessään.

Enhän minä olisi tätä päätöstä tehnyt, mutta kun se konsultti esitti tämmöistä, on luultavasti luottamushenkilöiden vastaus, jos rehellinen kaupunkilainen erehtyy kysymään ikävien päätösten perusteita.

Olen pettynyt siihen, että tällaisella silmänkääntötempulla yritetään luikerrella poliittisesta vastuusta ikäviä päätöksiä tehtäessä. Ei ole selkärankaa ilmoittaa, että kaupungin ja kaupunkilaisen edun mukaista on tehdä näitä kaupunkilaisia koskettavia ikäviä päätöksiä, esimerkkinä vaikkapa se, että Mikkelin kaupunki ei osallistu vuosittain 900 000 eurolla uuden ratayhteyden suunnittelukustannuksiin. Näinköhän konsultti esittää tätä menoerää säästökohteeksi muiden kaupunkilaisten palvelutasoa laskevien ehdotusten joukossa!

Kuten edellä on käynyt ilmi, olen pettynyt konsulttivetoiseen Mikkelin kaupungin päätöksentekoon. Jotta konsulteista päästäisiin eroon, rohkenen ehdottaa, että minua pyydetään kokoamaan asiantuntijaryhmä, jonka nimenä voisi olla konsulttiapu ry ja joka tekee ilmaiseksi tarvittavat ikävät säästöesitykset.

Raimo Jenu

maisteri, Mikkeli

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka