Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Puolustan pieniä terveysasemia

Etelä-Savon maalaiskunnissa ja kaikissa kuntataajamissa tulee säilyttää lääkäri- ja hoitajapalvelut, koska kaikki muut ratkaisut maksavat meille liikaa ja ovat asukkaita kohtaan väärin.

Etelä-Savossa kulkeminen julkisella liikenteellä on haastavaa, jollei mahdotonta. Jos joutuu lähtemään kipeän lapsen kanssa kaupunkiin, se on täysin kohtuutonta jo pelkästään ajallisesti. Omallakin autolla kaupunkireissuun menee helposti koko päivä.

Lisäksi keskittämisen pelkona on, että sairaudet jäävät hoitamatta. Maaseudun asukas jää odottamaan, että kivut menevät ohi, koska ei kehtaa, jaksa tai halua lähteä kaupunkiin asti lääkäriin.

Yhtälö on kaikkien kannalta huono, koska lopputuloksena Mikkelin sairaalan päivystyksessä on yhä enemmän asiakkaita – perussairauksista kärsiviä, heikkoon kuntoon päätyneitä ihmisiä, pelkästään antibioottia tarvitsevia lapsia perheineen, säännöllistä reseptiään uusivia ihmisiä ja muita, jotka eivät vain arkena pääse kaupunkiin asti lääkäriin.

Kokonaisuuden, ja ennen kaikkea eteläsavolaisten hyvinvoinnin kannalta on siis pelkästään järkevää ja taloudellisesti tehokasta, että kaikissa kunnissa on tulevaisuudessakin matalan kynnyksen paikka, josta hakea apua. Osa palvelusta voi olla digitaalista, mutta terveysasema pitää olla olemassa!

Uskon vahvasti, että vähenevät rahat voi jakaa reilusti ja oikeudenmukaisesti niin, että vähintään soten peruspalveluita on tarjolla kaikissa Etelä-Savon kunnissa.

Tanja Hartonen

aluevaaliehdokas (ps.), Mikkeli