Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mistä päätetään?

Maaliskuussa aloittavat uudet aluevaltuustot päättävät oman alueensa palvelustrategiasta, talousarviosta, taloussuunnitelmasta ja tilinpäätöksestä. Valtuutetut päättävät suurista linjoista ja siitä mitä palveluja milläkin alueella tarjotaan.

Siksi tulevilla päättäjillä pitää olla terveydenhuollon nykytilan tuntemus ja tuntea Etelä-Savon alueellinen tarve. Toimivat asiakaslähtöiset palveluketjut ja toimiva, riittävästi resurssoitu perusterveydenhuolto ovat terveyspalveluiden tärkeimmät osat.

Perhe- ja mielenterveyspalveluja tulee kehittää ja resursseja lisätä sekä toimintamalleja uudistaa. Lasten ja perheiden palveluiden tulee muodostaa koko hyvinvointialueella matalan kynnyksen kokonaisuus. Ennaltaehkäisevillä palveluilla ja tukitoimilla voidaan ehkäistä syrjäytymistä ja tukea osallisuutta. Ihmisten tarpeet tulee olla palveluiden lähtökohta ja palveluiden tulee vastata ihmisten tarpeisiin kaikissa elämänvaiheissa.

Osaava, hyvinvoiva henkilöstö lisää työtyytyväisyyttä. Vastuu laadukkaista palveluista on kaikilla ammattiryhmillä. Johtamisessa tarvitaan monialaista johtamisosaamista ja yhteistyötä organisoinnissa sekä kehittämisessä. Etelä-Savoa tulee kehittää korkean koulutuksen alueena joka takaa tulevaisuudessa riittävän henkilöstön.

Pieksämäellä ja hyvinvointialueella tulee olla vammaisalan erityisosaaminen, koulutus ja työpaikat. Liikkuvat palvelut ja teknologiset mahdollisuudet pitää nähdä mahdollisuutena ja niiden pitää parantaa palvelujen saavutettavuutta ja esteettömyyttä.

Pitää pystyä päättämään siitä mikä on tärkeää.

Jouni Vironen

perheterapeutti, aluevaaliehdokas (sd.), Pieksämäki