Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Rahat tuskin riittävät kaikkeen hyvään – Aluevaaleissa äänestetään peruspalveluista ja keskussairaaloista

Mikä on aluevaalien tärkein kysymys? Riippuu, keneltä kysyy. Monelle tärkeintä on, millaisia palveluita juuri hän jatkossa saa.

Pienemmissä maaseutukunnissa elää huoli lääkäriin pääsystä, hammashoitolasta ja palvelutaloista. Savonlinnan seudulla vaalit näyttävät olevan pitkälti äänestys oman keskussairaalan tulevaisuudesta.

Asiat nivoutuvat yhteen – koskeepa huoli Mikkelin seudun mielenterveyspalveluja, Pieksämäen päihdepalveluita tai Savonlinnan yhteispäivystystä. Yhteisellä alueella rahapussi jaetaan. Kalliit palvelut yhtäällä nakertavat palveluita jostain toisaalta.

Vuoden päästä aloittavien hyvinvointialueiden rahoitus on monelta osin levällään.

Kun ehdokkaiden vaalipuheita kuuntelee, missään päin maakuntaa ei ole syytä huoleen. Joka palvelulle on puolustajansa. Optimismi on hämmentävää, sillä vuoden päästä aloittavien hyvinvointialueiden rahoitus on monelta osin levällään.

Eniten julkisuudessa on puitu Savonlinnan sairaalan mahdollisesti saamaa erillisrahoitusta, joka turvaisi sen tulevaisuutta. Muitakin aukkoja on niin paljon, että pelkona on palvelutason tai vähintään -verkon heikkeneminen. Etelä-Savossa on Suomen vanhin väestö. Rahoitus ei taida tätä riittävästi huomioida.

Kysymys Savonlinnan keskussairaalan mahdollisesta erillisrahoituksesta on koko alueen kannalta keskeinen. Toivoa sopi, että rahoitus ja jatkolupa sairaalalle saadaan. Sille totisesti on tarve, ja sen puolesta pitää kamppailla. Jos taas rahaa ei tule, edessä on lähivuosina sen pohtiminen, minkä tasoista palvelua Savonlinnan sairaala tarjoaa ja miten se toteutetaan.

Savonlinnan keskussairaalan palveluiden turvaaminen on pirullinen ongelma.

Keskussairaala on hyvin kallis hoitomuoto, etenkin kun sairaala on pieni. Pienessä maakunnassa kahden keskussairaalan ylläpitäminen ilman rahoitusta merkitsisi rajua tinkimistä kaikesta muusta: muun muassa Mikkelin keskussairaalaa pitäisi kurjistaa ja peruspalveluita leikata. Kumpaakaan on mahdoton kannattaa.

Jotta yhä vanhenevan ja harvenevan maan ja maakunnan ihmiset saadaan hoidettua, voimia pitäisi laittaa juuri peruspalveluihin. Se on edullista ja inhimillisesti vaikuttavaa palvelua. Juuri perustasolla ongelmiin ja vaivoihin voidaan puuttua ennen kuin ne ovat pahentuneet.

Savonlinnan keskussairaalan palveluiden turvaaminen on pirullinen ongelma. Pelkkien toimintamenojen ja asukkaiden hoitoon pääsyn lisäksi pitää ottaa huomioon muun muassa lääkäri- ja hoitajapula, hoitajakoulutuksen tarvitsemat harjoittelupaikat, sairaalan työllistävä vaikutus ja toimintaa ohjaavat tiukat lait.

Kannustan myös Mikkelin seudun ihmisiä uurnille.

Uusi aluevaltuusto on vaikean tehtävän edessä. Toivottavasti äänestäjät käyttävät vaikutusmahdollisuuksiaan niin, että saamme päättäjiä, jotka osaavat nähdä yksityiskohtien lisäksi alueen yhteisen edun.

Etelä-Savo keikkuu kärjessä ennakkoäänestysluvuissa. Etenkin Savonlinnassa prosentit ovat korkeat. Kannustan myös Mikkelin seudun ihmisiä uurnille vaikuttamaan kaikkien meidän palveluihimme.

timo.laitakari@lansi-savo.fi