Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Pelastustoimi on lähipalvelu

Lehtien mielipidepalstat ovat pullistelleet aluevaaliehdokkaiden kirjoituksia. Lähes poikkeuksetta kirjoitukset ovat käsitelleet sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Ilman huomiota on jäänyt pelastustoimi, jota uudistus koskee siinä missä sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Ehdokkaiden soisi kantavan huolta myös pelastustoimen palveluiden tulevaisuudesta. Pelastustoimen tila Suomessa on jo nyt kriittinen, paikoitellen jopa katastrofaalinen. Tämä siksi, että koulutettua henkilöstöä ei ole saatavilla ja kuoppa sen kuin syvenee. Jatkuvasti alalta eläköityy enemmän väkeä kuin oppilaitokset kykenevät uusia kouluttamaan. Kuluvan vuosikymmenen aikana tarvittaisiin noin 2 500 uutta pelastajaa. Luku on valtava suhteutettuna pelastajien tämänhetkiseen määrään, joka on noin 6 200.

Pelastusala on aina ollut erittäin vetovoimainen. Maailman parhaaseen pelastajakoulutukseen on vuodesta toiseen runsaasti hakijoita, mutta oppilaitosten aloituspaikkoja ei ole kyetty kasvattamaan vastaamaan eläköityvien määrää.

Pelastajan työtä ei voi tehdä etänä. Avuntarve ei katso aikaa eikä paikkaa, ja siksi toiminta on turvattava ympäri Etelä-Savoa. Pelastustoimi, jos mikä on lähipalvelua.

Odotankin ehdokkailta ja valittavilta kannanottoja ja toimenpiteitä, joilla Etelä-Savo pärjää aggressiivisessa kamppailussa pelastusalan henkilöstöstä.

Samaan aikaan, kun taistellaan pelastusalan ammattilaisista, on pidettävä huolta sopimuspalokunnista ja niiden henkilöstöstä. Asukkaiden turvallisuutta ei voida taata ilman riittävää määrää sitoutunutta ja osaavaa sopimuspalokuntaverkostoa.

Pelastustoimi on keskeinen osa kansallista turvallisuutta. Pelastajat pelastavat ihmishenkiä ja omaisuutta. Pelastustoimi vastaa kansalaisten avuntarpeeseen, oli sitten kysymyksessä esimerkiksi ensihoidon tarve, öljy- tai vesivahinko, rakennuspalo, myrskyvahinkojen raivaaminen, ihminen hädässä vedessä, tai pinnan alla.

Hintalappu on hyvinvointialueen budjetissa kuin pisara meressä, mutta onko panostus hyvinvointialueiden aloittaessa riittävä?

Eero Aho

palomestari, kaupunginhallituksen jäsen (kok.), Mikkeli