Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Arvoista tekoihin

Sote-toimiala on mitä suurimmassa määrin elinvoima-ala. Ala työllistää ja mikä tärkeintä, se huolehtii meistä kaikista koko elämänkaaremme ajan. Mutta pidämmekö sittenkään riittävän tärkeänä työtä, jonka keskiössä on huolehtia "vain" ihmisen perustarpeista ja luoda edellytyksiä hyvälle elämälle?

Vanhusten hoivakriisiin ei ole helppoja ratkaisuja. Näin otsikoi Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka pääkirjoituksensa (HS Viikko 2/2022). Mukka toteaa, että kyse ei ole yksin rahasta, vaan kriisin syyt ovat syvemmällä yhteiskunnassa.

Kyse on ennen kaikkea arvoista. Tässä tapauksessa siitä, pidämmekö vanhuutta niin arvokkaana elämänvaiheena, että olemme yhteiskuntana valmiit siihen satsaamaan. Saman kysymyksen voi mielestäni esittää sosiaali- ja terveysalasta kokonaisuutena. Arvostammeko alalla tehtävää työtä niin paljon, että olemme valmiit varaamaan siihen myös riittävät resurssit?

Kun lasketaan yhteen julkinen ja yksityinen sektori, sosiaali- ja terveysala on Suomessa teollisuutta suurempi toimiala. Tulevat hyvinvointialueet ovat pienimmilläänkin valtavan kokoisia työnantajia, jotka voidaan rinnastaa suuryritysten kokoluokkaan. Myös yksityisen sektorin rooli on työllistäjänä suuri. Otsikoissa ovat usein suuret yksityiset sote-toimijat, jolloin varjoon jää se tosiasia, että alan yrityksistä ylivoimaisesti suurimman osan muodostavat pienyritykset.

Työ- ja elinkeinoministeriön toimialaraportin mukaan ala työllistää eniten lähihoitajia ja sairaanhoitajia. Seuraavana tulevat sosiaalialan ohjaajat ja kodinhoitajat. Näiden ammattiryhmien työntekijät muodostivat vuonna 2018 kaksi kolmasosaa koko sote-alan työllisistä, joita laskettiin tuolloin olevan kaikkiaan yli 330 000. Samainen raportti kertoo sen tunnetun tosiasian, että ala on huomattavan naisvaltainen ja naisten suurin työllistäjä.

Arvostammeko siis vain ammatteja, joissa vienti vetää ja jotka edustavat viimeisintä teknologista kehitystä? Jos arvostamme, emme keskity ainoastaan laatimaan mitoituksia ja muuta sääntelyä, vaan varmistamme myös riittävän rahoituksen niiden toteutumiseksi.

Susanna Pirttiaho

palvelujohtaja, Essoten hallituksen jäsen, aluevaaliehdokas (kesk.), Kangasniemi