Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Nyt äänestetään peruspalveluista

Etelä-Savo oli maan ykkönen! Ennakkoäänestysluvuista sopii olla varovaisen tyytyväinen. Maakunnan 112 000 äänioikeutetusta lähes 35 000 on äänensä antanut. Etelä-Savo on maakunnista ainoa, jossa ennakkoäänestysprosentti on yli 30. Etenkin naiset ovat taas kunnostautuneet.

Jottei totuus unohtuisi, yleisesti ottaen äänestäminen aluevaaleissa näyttää kiinnostavan suomalaisia suhteellisen vähän. Jo kuntavaaleissa harmiteltiin alhaista kiinnostusta. Nyt luvut ovat ennakkoäänissä vielä alhaisempia.

Etelä-Savon kunnista vain Enonkoskella, Savonlinnassa, Juvalla ja Pieksämäellä ennakkoäänestys oli vilkkaampaa kuin kuntavaaleissa.

Matalaa äänestysintoa voi selittää, etteivät ihmiset ymmärrä, mistä äänestetään ja miksi vaalit ovat tärkeitä. Tämä on erikoista. Uudet aluevaltuustot linjaavat, miten tuotetaan aivan keskeisimmät peruspalvelumme terveyskeskuksissa, sairaaloissa, neuvoloissa, palvelutaloilla, päihdevastaanotoilla ja paloasemilla.

Ehkä kyse on siitä, että puhe sote-uudistuksesta ja siihen liittyvistä palveluista tuppaa olemaan byro- ja teknokraattista jargonia.

Kun asiat koetaan konkreettisiksi, peruste äänestämisellekin kasvaa. Sen voi nähdä myös Etelä-Savon ennakkoäänestysluvista. Meillä on Suomen vanhin väestö. Kiinnostus peruspalveluihin on siis luonnollista.

Etenkin Savonlinnan seudulla aluevaalit ovat muotoutuneet äänestykseksi oman keskussairaalan puolesta. Savonlinnan seudun kunnissa on äänestetty selvästi enemmän kuin muualla.

Toivottavasti Mikkelin seudun äänestäjätkin ymmärtävät, että äänestämällä voi vaikuttaa omiin palveluihinsa.

Valtuustoihin olisi syytä saada asioihin perehtyviä, päteviä ihmisiä. On tärkeää, että tulevat päättäjät pystyvät näkemään koko alueen edut, kun linjataan esimerkiksi sitä, millaisia lähipalveluita mistäkin päin on saatavilla. Yksittäiset paikalliset huolenaiheet eivät voi olla tärkeämpiä kuin kokonaisuus eli tasapuolinen yhteinen etu.

Myös aluevaltuustojen alueellinen tasapaino on tärkeä. Jos Mikkelin seudun äänestäjät antavat Savonlinnalle tuhansien äänien verran tasoitusta, se ei voi olla näkymättä tulevissa päätöksissä.

timo.laitakari@lansi-savo.fi