Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kuka meistä pitää huolta?

Lähdin ehdokkaaksi aluevaaleihin siksi, että haluan tehdä parhaani tulevaisuuden hyvinvoinnin eteen. Meidän on pidettävä tiukasti kiinni valtion roolista palvelutuotannon rahoittajana.

Jotta Etelä-Savon palvelutaso pystytään turvaamaan olisi rahoituksen oltava tarvevakioitua, tämä tarkoittaa sitä, että rahoitus olisi alueilla palvelutarpeen mukainen ja voisi olla alueiden välillä hyvinkin erilainen. Esimerkiksi Etelä-Savo tarvitsee erityisrahoituksen kahdelle keskussairaalalle ja palvelutarve ikääntyneessä Etelä-Savossa on suurempi kuin monilla muilla hyvinvointialueilla. Jos rahoitus perustuu nykymallin mukaisesti vain asukaslukuun on palvelutason säilyttämisessä haasteita tiedossa.

Kehitettävää on monilla osa-alueilla ja huomioitavia painopisteitä useita. Hoitajien riittävyys on taattava, siksi työn arvostusta, palkkausta ja henkilöstöjohtamista on kehitettävä. Perheiden kasvavaan avun tarpeeseen on vastattava. Vanhusten kotona asumista on tuettava ja palvelukotipaikka on järjestyttävä jokaiselle vanhukselle tarpeen vaatiessa omasta kotikunnasta.

Omaishoito on kaikkein arvokkainta työtä ja tarvitsee lisää tukea. Lähipalvelut on turvattava ja niiden rinnalla kehitettävä uudenlaisia liikkuvia sekä digitaalisia palvelumuotoja. Kysymys on arvovalinnoista.

Hyvinvointialueen rahoituksen on järjestyttävä ilman uusia veroja, valtionrahoituksen ja toiminnan taloudellisen tehokkuuden kehittämisen myötä. Aluevaaleissa on kysymys oikeastaan hyvin yksinkertaisista asioista. Halutaanko, että meillä on sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut lähellä, eli siellä missä sattuu – vai tuntikausien ajomatkan päässä ihan missä sattuu.

Pekka Pöyry

kaupunginhallituksen jäsen, aluevaaliehdokas (kesk.), Mikkeli