Pääkirjoitus Arki jatkuu maanantaina

Mikkelin kaupungin päättäjillä on edessä kiireiset ajat. Kun aluevaalitohina päättyy sunnuntain vaalipäivään, heti maanantaina pitää jatkaa kaupungin isojen ja vähän pienempien päätösten valmistelua.

Kaupungin poliittiset ryhmät päättivät joulun alla uudesta kunnianhimoisesta säästökuurista, joka pitäisi täytyisi valmiiksi maaliskuun aikana. Palvelu- ja tulevaisuusohjelma Patuksi kutsuttuun kokonaisuuteen tulisi löytää 7,5 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

Jo tänä vuonna pitäisi päästä puoleen tästä. Käytännössä säästöt johtavat henkilöstön vähentämiseen sekä palveluiden supistamiseen ja verkoston karsimiseen. Luvassa on kovaa huutoa.

Säästöjä valmistelemaan on palkattu kokenut kunta-alan konsultti. Jos tämän avulla säästöt saadaan aikaiseksi ja vieläpä kohdistumaan viisaasti, konsultti varmasti kannatti palkata. Aikaa on kaksi kuukautta.

Patu-ohjelman toteutumiseen kohdistuu kovat odotukset ja paineet. Poliittiset ryhmät sitoutuivat paketin syntymiseen näyttävästi. Uskottavuus ei kestä sitä, ettei valmista tulisi. Ei myöskään talous.

Ennen kuin Patu tulee päätettäväksi, alta pitäisi saada pois runsaasti poliittisia intohimoja herättänyt itäisen alueen eli Peitsarin, Lähemäen ja Launialan suunnan koulu- ja päiväkotiverkko. Tässä tulee kiire. Jotta päätökset voidaan valmistella ja tarvittavat kuulemiset toteuttaa, pitäisi viranhaltijoiden ensin tietää, mitä valmistellaan.

Kiire ja huolellinen valmistelu vain on vaikea yhdistelmä. Liian usein hoppu johtaa päätösten perumiseen, säästöjen häviämiseen tai muuten vain huonoihin päätöksiin. Huonoja päätöksiä toki tehdään muistakin syistä.

Yksi esimerkki soutamisesta ja huopaamisesta löytyy ensi viikolla kokoontuvien Mikkelin lautakuntien listoilta asiakohdassa "Ristiinan päiväkodin tilaratkaisut". Viime kesänä kaupunginhallitus päätti siirtää Ihastjärven koulun rakennuksen Ristiinaan päiväkodiksi. Kun kustannusarviot ovat tarkentuneet, tiedetään että suunnilleen saman verran maksaa ihan uuden rakentaminen. Mitäs nyt pitäisi tehdä?

timo.laitakari@lansi-savo.fi