Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Perustuslaki, korona ja Suomi

Kuka katsoi televisiosta "Elämäni biisin" tapaninpäivänä? Siinä neljä ex-pääministeriämme ja nykyisemme, Sanna Marin (sd.), kertoivat musiikista, joka oli heille merkityksellistä ja miksi. Toinen toistaan liikuttavampia tarinoita, todella syvällisiä musiikkia myöten, paitsi Marinin. Mitään sanomaton disko-humppa, jota säesti Marinin selvästi poliittiseksi ilosanomaksi tarkoitettu viesti ilosta, kun yhteiskunta vihdoinkin avautuu ja kansa saa taas mennä ja kokea.

Äänitys oli lokakuulta, ja jo silloin Marinia oli varoitettu, että ei, pandemia ei vielä ole ohi, ja nyt uutena vuotena me tiesimme, mikä tilanne Suomessa oli. Sairaalat ja teho-osastot olivat täynnä koronapotilaita ja se siitä avautumisesta.

En voi käsittää tilannetta , jossa Suomessa on liki miljoona rokottamatonta ihmistä, jotka sairastuessaan täyttävät sairaalat ja niiden teho-osastot. Eikö perustuslain tule suojata kansakuntaa? Nyt Suomessa se tuntuu suojaavan yksilöä ja yksilön oikeuksia. Meillä on kyllä olemassa valmiuslaki todella vakavaa tilannetta, kuten sotaa, varten, mutta jo perustuslaissa pitäisi olla ohjeet kansalaisten suojaksi.

Vaan kun ei ole. Aina löytyy joku dosentti, joka puuttuu pikaisesti aiottuun toimenpide-ehdotukseen ja sitten asiaa vatvotaan perustuslakivaliokunnassa ja löytyy eri tahoja ja viskaaleita asiaa hämmentämään. Niinpä toimeenpano kestää ja virus viettää riemujuhlaa. Meille täytyy saada velvoittavampi perustuslaki ja myös tartuntatautilaki on uudistettava.

Toivottavasti Sanna Marinkin on palannut maan pinnalle visioistaan koronavapaasta Suomesta ja uskoo nyt päivittäisiä lukuja. Kun korona on ohi, on syytä tehdä tutkimus parempien toimintatapojen löytämiseksi. Seuraava pandemia voi olla vielä kohtalokkaampi, ehdottomasti on oltava enemmän yhteisöä suojeleva perustuslaki ja kaikkinainen rokotusvenkoilu on estettävä. Kaikki tieto keskitettäisiin toimintakeskukseen, josta tulisivat selvät toimintaohjeet kansalle. Selkeät ohjeet ja selkeät toimintatavat, siinä kansan turva.

Marja-Leena Ranta

Mäntyharju