Mielipide | Jatketaan muistelua edelleen

Uusi Muisti-keskus on käymisen arvoinen paikka ja Mikkelin uusi ylpeyden aihe. Sodan todellisuus tulee lähelle ja opettaa kävijäänsä toivomaan, että sama ei enää toistuisi.

Mutta historia jatkoi sodan jälkeen kulkuaan, seurasi Paasikiven reaalipolitiikan aika, jota seurasi Kekkosen selviämisen tai näkökulmasta riippuen rähmällään olon aika. Tämäkin aika vaatii muistamista, vaikka Suomeen ei mitään totuuskomissioita pystytettäisikään.

Tähän tarpeeseen voisi Mikkeli myös edelläkävijänä tarttua. Esimerkiksi Päämajamuseon viereiseen puutaloon voitaisiin perustaa kylmänsodan ajan museo Berlinin DDR-museon tyyliin. Ei niinkään esittelemään ainoastaan kylmänsodan valtiollisia tapahtumia ja yhteyksiä vaan myös suomettumisen ajan arkipäivän todellisuutta, joka oman muistini mukaan oli hyvää, nousevaa, vaurastakin aikaa.

Sanotaan, että Mikkeli on maailman ainoa kaupunki, joka käy vielä toista maailmansotaa. Ei jäädä tähän, vaan jatketaan muistelemalla kylmänsodan aikaisia tapahtumia ja elämää näihin päiviin asti.

Juha Korpijärvi

Mikkeli