Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Demokratia palasi sosiaali- ja terveyspalveluihin

Vuosia vatuloitu sote-uudistus sai yhdenlaisen sinetin, kun kansa äänesti päättäjät uusiin maakunnan laajuisiin aluevaltuustoihin. He päättävät jatkossa suuret linjat sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta.

Nyt toteutunut – osin vielä muotoaankin hakeva – sote-uudistuksen malli ei ole lähelläkään täydellistä. Yhdessä asiassa se kuitenkin on ylivoimainen kaikkiin aikaisempiin verrattuna: tämä saatiin toteutettua.

Uudessa mallissa merkittävää on muun muassa soten demokratisointi. Nyt asioista päättävät kansan suoraan valitsemat ihmiset. Samoin valta ja vastuu ovat nyt yhdessä paikassa: kuntayhtymäpohjaisissa malleissa kuntien tehtäväksi jäi huolehtia tuloista ja yhtymien menoista.

Etelä-Savosta katsottuna merkittävä muutos on rahoitusvastuun siirtyminen pois kunnilta. Suomen vanhimmassa maakunnassa oma verotulopohja ei sote-palveluihin riitä, mikä kriisiytti kuntataloudet.

Uuden mallin haaste eteläsavolaisittain taas on rahan riittävyys. Edunvalvojillamme on työtä rahoitusmallin muuttamiseksi niin, että olosuhteemme tulevat oikeudenmukaisesti huomioiduksi. Toiminnan suunnittelua hankaloittaa se, että maan hallitus on varonut visusti kertomasta, mitä aikoo päättää Etelä-Savon kahden sairaalan rahoituksesta.

Tuoreessa Etelä-Savon aluevaltuustossa on varsin kattava edustus eri maakunnan eri osista. Itä-Savon on alueelta on laskennallisesti noin kolmen paikan yliedustus: siellä ihmiset kävivät ahkerammin uurnilla.

Valtuusto kokoontuu ensimmäisen kerran 1. maaliskuuta. Jo sitä ennen kulisseissa käydään merkittäviä keskusteluita hallinnon käytännön järjestelyistä. Etenkin hallituksen koostumus ja puheenjohtajistot vaikuttavat suuresti siihen, millaiseksi yhteistyö muotoutuu.

Nyt olisi tärkeää löytää koko maakunnan yhteinen näkemys siitä, miten palvelut alueella aiotaan turvata. Keskussairaalat ovat hallinneet keskustelua jo vuosia. Tarkastelussa pitää huomioida koko ketju, joka alkaa läheltä.

timo.laitakari@lansi-savo.fi