Mielipide | Vaalien jälkipohdintaa

Lehtien sivuilla ovat vaalimainokset korvanneet valittujen alue-edustajien kiitosjulkaisut. Harvemmin, jos koskaan ovat myöskään valitsematta jääneet laittaneet vastaavia kiitoksia omille kannattajilleen.

Äänestysprosentti näissä vaaleissa jäi yhdeksi historian vähäisemmäksi. Toki asiantuntijat, politiikan tutkijat, näin jo etukäteen tiesivät ennustaa. Kun vielä viruspahalainen teki puolueiden vaaliteltoille kepposet, niin jäivät vaalinaluskahvittelut ja makkaroiden mutustelu kovin vähäiseksi. Osasyy sekin äänestyshaluttomuuteen.

Rehellisesti pitänee tietysti todeta, ettei ihmisillä – suurimmalla osalla –ollut, eikä ole vieläkään, minkäänlaista kokonaiskuvaa, mistä loppujen lopuksi sotessa on kysymys.

Asiaa tuskin auttoi erilaisissa tenteissä esiintyneiden puoluejohtajien kuin nauhalta. tuleva liturgia. Ulkoa opeteltua tuntui olevan.

Samaten yhtä vaikeita asiat olivat myös suurimmalle osalle ehdokkaita. Epäilenpä että läpimenneillekin, ainakin osalle, tulee vielä sumun seasta hyvinkin yllättäviä, epämiellyttäviäkin sellaisia, esiin.

Kun ottaa vielä huomioon, että useimmat ovat jo monessa erilaisessa luottamushenkilötehtävässä mukana, ihmetellä sopii sitä motiivin määrää, joka pistää juoksemaan kokouksesta toiseen. Onko mielekästä henkilökohtaisen kunnianhimon ja taloudellisen hyödyn tavoittelemisen vuoksi jakaa aikansa liian moneen osaan?

Varsinkin kun selvästi joidenkin, vuodesta toiseen uudelleen valittujen eväät ovat jo syöty ja uudistumiskyky ja -halu, hyvinkin kyseenalaista. Vuosien saatossa saavutettu, oma äänestäjäkunta, valitsee aina yhtä varmasti. Vaikkapa kuumatkalle! Joukon jatkona sitten on hyvä äänestää ja istua mitäänsanomattomana.

Luottamustoimien määrän rajoittamiseksi käyty keskustelu onkin enemmän kuin tarpeellista. Tuloksia odotellaan.

Vaikka sote-alan ammattilaiset, ihan ymmärrettävästi, saivatkin ison enemmistön valtuustoihin, niin oma sote-alueemmekin olisi kaivannut myös talousasiantuntijoiden suurempaa osuutta. Sillä talous, jos mikä, on koko uudistuksen kohtalonkysymys.

Veikko Elo

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan jäsen (ps.), Mikkeli

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka