Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Nuorten isot päätökset

Nuoret joutuvat tekemään nuorena isoja päätöksiä, jotka vaikuttavat heidän tulevaisuuteensa. Koulussa suorittaminen alkaa jo alakoulun puolella. Lapset kilpailevat keskenään kuka saa parhaat numerot. Yläasteella suorittaminen jatkuu ja taso kovenee, koska numerot vaikuttavat jatko-opintoihin.

Isot päätökset tuottavat stressiä ja paineita siitä, miten suoriutuu. Osalle nuorista jo pienemmät päätökset tuottavat ongelmia, joten siksi nuorten päätöstentekoa pitäisi tukea enemmän, mutta nuorten mielipiteisiin aikuiset eivät saisi missään nimessä vaikuttaa. Toki nuorille voi antaa vinkkejä ja neuvoja, mutta nuori päättää itse mitä haluaa. Nuorten on hyvä opetella tekemään päätöksiä, koska se helpottaa tulevaisuutta, mutta nuoret stressaavat isojen päätösten tekoa.

Nuorten päätöstentekoa tukevat aikuiset eivät saisi kumota nuorten unelmia ja ajatuksia, vaan heidän pitäisi nimenomaan tukea nuoria. Jos nuori haaveilee esimerkiksi jatko-opinnoista toisella paikkakunnalla mutta vanhemmat ajattelevat, että hän ei ole vielä valmis muuttamaan yksin pois kotoa, he voivat kertoa nuorelle mielipiteensä ja keskustella nuoren kanssa rakentavasti asiasta. Vanhemmat voivat ehdottaa nuorelle erilaisia vaihtoehtoja ja puhua nuorten kanssa asioista sulassa sovussa niin, että nuori tuntee olonsa kuulluksi.

Toivoisin, että jokainen nuori saisi päättää itse mitä haluaa tehdä ja mistä haaveilee ilman, että kukaan aikuinen tyrmää nuorten ajatuksia.

Lotta Paakkunainen

8C-luokan oppilas, Mäntyharjun yhtenäiskoulu