Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Olenko minä oikeanlainen?

Näetkö itsesi kauniina? Mietitkö mitä muut sinusta ajattelevat? Menetkö massan mukana vai oman mielesi mukaan? Oletko sopiva niin sanottuihin kriteereihin. Ulkonäköpaineet eivät ole asia, jota kenenkään pitäisi hävetä, sillä suurin osa ihmisistä kokee niitä joskus.

Pojat kokevat paineita usein lihaksikkuudestaan. Tulisiko minun treenata? Ei, jos et itse rehellisesti sitä halua. Tytöille paineita voi asettaa esimerkiksi vartalon malli. Pitäisikö minunkin treenata ja pukeutua noin? Ei, jos et itse halua niin. On tärkeää näyttää siltä, mikä itselle tuntuu parhaalta.

Mediassakin hehkutetaan, kuinka langanlaihoja mallit ovat. Nuoret ottavat mediasta paljon vaikutteita, vaikka kuvia on editoitu ja naama täynnä meikkiä. Mallit ovat hyvin epärealistisia, ja aiheuttavat nuorille huonoa itsetuntoa ja syömishäiriötä.

Haluavatko nuoret hakea huomiota mollaamalla itseään? Jotkut saattavat näyttää tahallaan, etteivät pidä itsestään. Ulkonäköpaineet eivät aina näy mitenkään ulospäin, ja saattavat aiheuttaa pahaa oloa, jos aiheesta ei avaudu.

Miksi toisia kiusataan siitä miltä näyttää? Mielestäni jokainen saa olla juuri sellainen kuin on. Useat yrittävät muuttua sellaiseksi, mitä eivät oikeasti ole. Nuoret haluavat sopeutua ja miettivät mitä muut ajattelevat heistä. Tämä valitettavasti hallitsee monia nuoria.

Nuoret stressaavat tästä kaikesta, mutta turhaan. Vaikka ulkonäkö vaikuttaa elämään, ei ulkonäöllä loppujen lopuksi ole väliä, ihmisen sisin ja luonne ratkaisevat.

Ulkonäköpaineita voisi lieventää lisäämällä pluskoon malleja. Ihmisille pitäisi näyttää erilaisia ihmisiä ja tyylejä ja opettaa, että jokainen on kaunis, oli sitten tumma tai vaalea, xs tai xl, ilman meikkiä tai meikin kanssa.

Nuoria pitäisi kannustaa avautumaan ja tehdä avautuminen helpoksi. Positiivinen suhtautuminen itseä kohtaan on tärkeää. Et tarvitse toisen mielipidettä siihen, millainen sinun ihmisenä pitäisi olla. Rakastakaa itseänne sellaisena kuin olette!

Nea Konga

8A-luokan oppilas, Mäntyharjun yhtenäiskoulu