Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Nuorilta odotetaan paljon

Todella moni nuori kärsii mielenterveysongelmista ja muun muassa ahdistuneisuudesta, masennuksesta, ulkonäköpaineista, koulusta ja harrastuksista tulevasta stressistä. Nuorilta odotetaan paljon koulun ja koearvosanojen takia ja se aiheuttaa stressiä ja väsymystä, vaikka se ei näkyisikään päälle päin.

Eri oppilaat oppivat eri tavoin ja eri tahtia koulussa käsiteltyjä asioita. Kokeita tulee nopeaa tahtia ja kokeiden lisäksi tulee kotona tehtäviä projekteja ja läksyjä. Vanhemmat ja opettajat asettavat paljon paineita. Sanotaan että on hyvä, kun yrittää parhaansa, mutta joskus sekään ei vaan riitä. Kokeita voitaisi korvata tehtävillä, jotka olisivat kokeen arvoisia.

Ulkonäköpaineet ovat iso osa nuorten elämää. Niitä tulee monesta syystä, ja yksi syy on toisiin ihmisiin vertailu. Niistä ei puhuta tarpeeksi, ja ne voivat jäädä vaivaamaan ja aiheuttaa ahdistuneisuutta. Ja ulkonäöstä kiusaaminen tai ylipäätänsä kiusatuksi tuleminen ei auta asiaa yhtään.

Nämä asiat ovat todella yleisiä, ja ne yleistyvät koko ajan lisää. Niistä pitäisi puhua, tilastoida ja tehdä asialle jotain. Kaikki pitäisi hyväksyä sellaisina kuin on, ja kaikille pitäisi antaa mahdollisuus oppia itselle parhailla tavoilla. Tukea opiskeluun pitäisi olla helpompi saada.

Päättäjien pitäisi miettiä, miten asia tulisi esille esimerkiksi koulussa ja nuorien ei tarvitsisi stressata koulua kaiken aikaa.

Ella Volanen

8C-luokan oppilas, Mäntyharjun yhtenäiskoulu