Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Eläkkeensaajien oikeudet

Työeläke jonka tavoitteena oli alunperin 60 prosenttia kulloisestakin palkansaajan palkasta, on tällä hetkellä, vuonna 1995 eläkkeelle jääneellä tai eläkkeellä olleella ja tuolloin 65-vuotiaalla vain 35 prosenttia tämän hetkisestä keskipalkasta.

Olen käynnistänyt kansalaisaloitteen työeläkkeiden korottamiseksi ja verotuksen eriarvoisuuden korjaamiseksi.

Tasokorotus, johon aloitteella pyritään, riippuu eläkkeensaajan eläkkeellejäämisvuodesta. Laskennallisena esimerkkinä vain kolme ikäluokkaa. Jo vuonna 1995 taitetun indeksin piiriin tulleiden keskimääräinen tasokorotus olisi noin 145 euroa kuussa. Vuonna 2005 eläkkeelle jääneen olisi noin 70 euroa ja vuonna 2015 eläkkeelle jääneille enää 25 euroa.

Tämä kuvaa taitetun indeksin jälkeenjääneisyyden tasoa siihen nähden, jos työeläkkeet olisivat määräytyneet kaikki vuodet vuodesta 1995 puoliväli-indeksin pohjalta. Näin taitettu indeksi on vaikuttanut eläkkeisiin ja näin se vaikuttaa myös jatkossa.

Eläkeläisten verotus on keskimäärin 10 prosenttia korkeampi kuin vastaavan työtätekevän ansiotuloverotus. Tämä on Suomen perustuslain 2 luvun 6 pykälän vastainen ja asettaa eläkkeensaajat eri asemaan muiden tulonsaajien kanssa.

Veikko Lahtinen

Puumala