Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mikkelin taloudessa ei valoa

Mikkelin taloudessa ei suuria valopilkkuja ole näkyvissä. Aikaisempien vuosien talouspolitiikka virheineen asettaa raamit tuleviin vuosiin. Koulupolitiikka on ollut lyhytnäköistä, poukkoilevaa ja ylimääräisiä kuluja tuovaa. Säästöt on etsitty vääristä kohteista, esimerkkeinä Ihastjärven toimivan koulun lakkautus ja Ristiinan lukion lakkautus. Otavan opiston sotkusta kertyy maksettavaa 13,2 miljoonaa euroa ja vastuun kantavat jälleen veronmaksajat, ei virkamiehet kuten luulisi.

Sote-uudistukseen lähdetään jo lähes kymmenen miljoonan euron takamatkalta. Investointitahti on täysin ylimitoitettu, seiniä rakennetaan lisää potilaspaikkojen vähetessä. Moision sairaala jää tyhjilleen ja mielenterveyskuntoutujille ei ole luvassa luontoelämyksiä kuin virtuaalisesti. Perusterveydenhuollon jatkohoitopaikkoja olisi tarvittu lisää jo vuosia sitten, nyt päivystyksessä potilaat odottavat siirtoa erikoissairaanhoidon osastoille ja muihin jatkohoitopaikkoihin. Tämä ei liene se päivystyksen tarkoitus. Tästäkin on puhuttu jo vuosia ilman, että asialle tehtäisiin jotakin konkreettista. Väestö ikääntyy ja sairastavuus on suurta, siinä ei pelkkä digitalisaatio riitä. Hoitajapula pahenee tulevaisuudessa, kiitos huonon palkkauksen, työn kuormittavuuden lisääntymisen sekä kirsikkana kakun päällä pakkorokotuslaki ja valmiuslain käyttöönotto tarvittaessa. Varmaa on vain se, että Sote-uudistus tuo uuden byrokratian ja hallintohimmelin.

Tiina Väisänen

Mikkeli