Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kaavoitus ei ole ympäristöpolitiikkaa

Alueidenkäytössä on aina kyse maanomistajan asemasta. Merkittävä osa alueidenkäytön kohteena olevasta maasta on yksityisessä omistuksessa, jolloin alueidenkäyttöä suunniteltaessa maanomistajan toimia joko rajoitetaan tai hänelle luodaan oikeuksia.

Esitys uudeksi kaavoitus- ja rakentamislaiksi on sekava, maanomistajan asemaa heikentävä ja suhde muuhun lainsäädäntöön epämääräinen. Lakiesityksen tavoitteena näyttääkin olevan toimia ympäristöpolitiikan välineenä eikä vain ohjata maankäyttöä.

Kaavan tulee olla aina juridinen väline, joka on selkeä, oikeudenmukainen ja oikeassa suhteessa muuhun lainsäädäntöön. Nyt lakiesitys näyttäytyy enempi poliittisena kuin juridisena asiakirjana.

Esimerkkejä luonnoksen politisoitumisesta ovat muun muassa esitykset viherrakenteista, ekologisista yhteyksistä ja metsien käsittelystä, jotka eivät kuulu tämän lain piiriin. Tähän liittyy myös eri tahojen valitusoikeuksien laajentaminen. Kaikki ovat maanomistajien etuja heikentäviä toimia.

Myös luonnonsuojelulaki on kytketty kaavoitukseen. Kaavoitus ei sovi eikä sitä tule käyttää luonnonsuojelun välineenä. Kaavoituksella sovitetaan yhteen erilaisia tarpeita ja tavoitteita. Luonnonsuojelulaki ei tätä tee, joten näitä ei pidä sotkea keskenään. Kaavoitus ei ole ympäristöpolitiikan väline, eikä siitä pidä sellaista tehdä millään tasolla.

Etelä-Savon tyyppisessä käytännössä kokonaan maaseutua olevassa maakunnassa niin viherrakenteet kuin ekologiset käytävät ovat kuluneen vertauksen mukaisesti hyttysen ampumista tykillä. Kumpaankaan toimenpiteeseen ei ole tarvetta millään kaavatasolla maakunnassamme.

Suomeen tarvitaan ruoantuotantorauha ja metsärauha.

Kun suurissa kaupungeissa on kaupungistumisen aiheuttamia ongelmia, tulee ne ongelmat ratkaista näissä ongelmapesäkkeissä. Muita alueita ei tule rangaista siitä, että kaupungistuminen ja asumisen keskittäminen aiheuttaa merkittävää haittaa luonnolle ja ympäristölle.

Kaiken kaikkiaan yleinen linja luonnoksessa on selkeä vallansiirto juridiikasta politiikkaan. Tämä ei ole hyvää lainsäädäntöä eikä kunnioita kansalaisten oikeuksia.

Suomeen tarvitaan ruoantuotantorauha ja metsärauha. Kaavoitus- ja rakentamislakiesitys ei näitä rauhanprosesseja edistä.

Vesa Kallio

toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo