Pääkirjoitus | Vaalitavan viat pitää korjata

Vaalijärjestelmän uudistamisesta puhutaan melko paljon, mutta muutoksia tapahtuu melko harvoin. Näin sen pitää ollakin. Vaalijärjestelmän kuuluu olla vakaa. Luottamus paranee, kun sääntöjä ei muuteta kesken pelin.

Aluevaalien jälkeen keskusteltiin niiden yhdistämisestä muihin vaaleihin. Syynä oli matala äänestysaktiivisuus. Esimerkiksi Matti Vanhanen (kesk.) ehdotti alue-, kunta, EU- ja presidentinvaalien niputtamista samalle päivälle.

Seuraavat aluevaalit järjestetään joka tapauksessa kuntavaalien kanssa yhtä aikaa. Se on järkevää. Muuhun niputtamiseen ei ole syytä lähteä. Jos vaalikampanjointia käydään kaikista mahdollisista teemoista yhtä aikaa, puolueiden ja ehdokkaiden eroja on nykyistäkin vaikeampi hahmottaa.

Eduskuntavaalien uudistamistakin on pohdittu. Parlamentaarinen työryhmä jätti mietintönsä kuluneella viikolla mutta suurin kysymys jäi ratkaisematta: miten eduskuntavaalien tasapuolisuutta voitaisiin parantaa?

Karkeasti sanottuna ongelma on, että eri vaalipiireissä äänestäjien mahdollisuudet vaikuttaa vaihtelevat. Pienessä vaalipiirissä pienen puolueen kannattajan ääni menee hukkaan, kun piilevä äänikynnys huitelee 10 prosentissa. Toisaalta paikkajako koko maassa ei aina vastaa vaalitulosta. Puolue A voi saada enemmän ääniä, mutta puolue B enemmän edustajia.

Ratkaisua ei löytynyt, mutta etsimistä pitää jatkaa. Ensiapuna Uudenmaan suuren vaalipiirin jakaminen olisi järkevää. Kun pienten vaalipiirien väkimäärät vain laskevat, piirien yhdistämistäkään ei voi välttää, kuten Etelä-Savossa jo tehtiin.

Vuonna 2011 valmistelussa oli malli, jossa tasapuolisuus olisi toteutunut, kun äänet olisi laskettu koko maan tasolla. Malli oli kuitenkin niin vaikeaselkoinen, ettei sitä voitu ottaa käyttöön. Jos äänestäjä ei ymmärrä, miten tulos ratkeaa, se syö luottamusta. Tasapuolisuus on varmasti toteutettavissa yksinkertaisemminkin, esimerkiksi tasauspaikkamallilla.

Teknisten vaikeuksien lisäksi vaalijärjestelmän uudistamista vaikeuttaa poliittinen vaikeus. Puolueiden kannalta vain sellaiset muutokset ovat järkeviä, jotka eivät leikkaa niiden paikkamääriä. Nykyinen malli suosii suuria puolueita, ja siksi sen säilyttämisellä on enemmistö.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka