Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Näyttämöpäivät ovat pulassa – Taidevirasto ei näe harrastajatapahtuman arvoa

Perinteisen, laadukkaan kulttuuritapahtuman luominen ja aseman vakiinnuttaminen vie vuosia. Sellaisen tappaminen sen sijaan on yllättävän nopeaa.

Työväen näyttämöpäivät on kerännyt 1970-luvulta asti Mikkeliin Suomen parhaita harrastajateatteriryhmiä. Ammattilaisraati valitsee mukaan kymmenkunta ryhmää, jotka esiintyvät kiinnostuneelle yleisölle ja saavat sitten ammattilaisten palautteen. Korona on estänyt parina vuotena tapahtuman järjestämisen, mutta nyt Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) rahoituslinjaukset vievät koko tapahtuman perimmäisten kysymysten äärelle.

Näyttämöpäivät on aikaisemmin saanut Taikelta avustusta, mutta vuonna 2021 rahaa ei tullut ja nyt sama linja jatkuu. Aikaisempina vuosina tukea on tullut. Näyttämöpäivien talouden kannalta kyse on isosta asiasta, vaikka euroissa mitattuna puhutaan vain 25 000 eurosta.

Viime vuonna tapahtuman rahoitus pelastui Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston Työväen näyttämöpäivien tukiyhdistykselle maksamalla 20 000 euron hätäavulla. Jos korvaavaa rahoitusta ei jostain löydy, koko tapahtuma on järjestäjien mukaan vaakalaudalla.

Taiken tehtävänä on nimensä mukaisesti edistää taidetta. Taiken festivaaliavustukset on tarkoitettu valtakunnallisesti tai alueellisesti merkittäville taide- ja kulttuurifestivaaleille. On vaikea ymmärtää, miksi nuorten teatteriharrastajien tukeminen ei tähän kuvioon sovi.

Suomen teattereiden ammattitaiteilijoista moni on uralleen päätynyt Mikkelin kautta. Vapaan taidekentän tapahtumissa pienellä rahalla syntyy paljon hyvää.

Taikella toki on omat vaikeutensa rahoituksen kanssa, kun veikkausvoittovarojen hupeneminen on osunut siihenkin. Silti voi kysyä, ovatko Taiken valinnat ja painotuksen kohdillaan. Taidetta tehdään muuallakin kuin Helsingin ympärillä, jonne Taiken rahoitus suurelta kohdistuu.