Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kulttuurihyvinvointi mukaan

Hyvinvointialueiden työskentely on aluevaalien jälkeen nopeasti etenevässä valmisteluvaiheessa. Kulttuurihyvinvointi kuuluu sote-uudistukseen osana kaikenikäisten ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämistä.

Jokaisella hyvinvointialueella tulisi olla kulttuurihyvinvoinnista vastaava ammattilainen. Tehtävän ytimessä on yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, sote-palveluiden, osallisuuden asiantuntijoiden sekä kuntien ja järjestöjen kanssa.

Taiteelliset terapiamuodot avaavat kuntoutukseen ja hoitoon uusia mahdollisuuksia. Taideterapiat tulee sisällyttää hyvinvointialuilla hoito- ja kuntoutusmuotojen valikoimaan.

Hyvinvointialueella tulisi ottaa käyttöön hyvinvointi- ja kulttuurilähetteet tai yhdenvertaista osallistumista lisäävä kulttuuripassi kuten Kaikukortti. Tärkeää on vahvistaa myös pienituloisimpien yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua kulttuuritoimintaan sekä vahvistaa kokonaisvaltaista hyvinvointia myös kulttuuria hyödyntäen. Kulttuuritoimintaan osallistuminen vähentää riskiä masennukseen ja suojaa ihmistä muistisairauksien kehittymiseltä.

Hyvinvointialueiden tulee lisäksi turvata niiden ihmisten yhdenvertainen oikeus osallistua kulttuuriin, jotka ovat pitkäaikaisen hoivan tai hoidon piirissä, eivätkä pääse palveluiden piiriin. On tärkeää vahvistaa heidän mahdollisuuksiaan päästä kulttuurin äärelle.

Pia Lohikoski

Kulttuuritoimintaan osallistuminen vähentää riskiä masennukseen.

kansanedustaja

Taiteen Sulattamo ry:n puheenjohtaja

Eveliina Lafghani

toiminnanjohtaja

Taiteen Sulattamo ry