Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koulu tarvitsee lapsia ja lapset koulua

Puumalan kunta yrittää houkutella yläasteikäisiä nuoria käymään peruskoulunsa Puumalassa. Koulun viereen on kunnostettu asuntola, jossa nuoret voisivat asua. Kovin suuresta joukosta ei ole kyse. Aluksi riittäisi muutama.

Puumalassa uskotaan, että pienet luokat ja opiskelu luonnon keskellä voivat vedota vanhempiin ja lapsiinkin.

Suomessa sisäoppilaitosmainen koulunkäynti on hyvin harvinaista. Se ei silti tarkoita, etteikö Puumala voisi suunnitelmissaan onnistua. Kun tavoitellaan pientä, isossa maassa kiinnostuneita voi hyvinkin löytyä.

Komean, ennakkoluulottoman avauksen taustalta löytyy karuja faktoja. Puumalassa syntyvien lasten ikäluokat ovat niin pieniä, että koulunkäynnin järjestäminen on jo hankalaa. Opettajien tuntimäärät esimerkiksi jäävät niin vähäisiksi, että päteviä opettajia on vaikea saada. Samoin valinnaisaineiden tarjonta jää väkisin suppeaksi.

Viime vuonna Puumalassa syntyi kuusi lasta. Kymmenen viime vuoden aikana ikäluokan koko on vaihdellut neljän ja kymmenen välillä. Mitään luontaista parannusta tähän ei näytä olevan tulossa, sillä väestöennusteet lupailevat yhä heikkenevää.

Kutistuvien ikäluokkien kanssa tuskaillaan muissakin Etelä-Savon kunnissa. Viime vuonna lapsia syntyi maakunnassa vähän enemmän kuin edellisvuonna, mutta se taitaa mennä satunnaisvaihtelun piikkiin. Pidempi trendiviiva sojottaa alaviistoon.

Puumalassa lapsia syntyy vähiten, mutta myös Pertunmaalla, Enonkoskella, Sulkavalla lapsimäärät ovat usein alle kymmenessä – eikä Hirvensalmellakaan ole joka vuosi kymmeneen päästy.

Kaikki kunnat eivät voi perustaa sisäoppilaitoksia. Kaikkien kuntien kuitenkin täytyy ongelma jotenkin ratkaista. Kyläkouluja lakkauttamalla tämä ei enää hoidu, sillä ne on pääosin jo lopetettu.

Akuutein ongelma on peruskoulun yläluokilla. Alaluokilla tilanne on helpompi, kun luokkia voidaan yhdistää, eikä aineopettajia tarvita samassa mitassa kuin yläluokilla.

Eri kunnat voivat tietysti laittaa koulujaan yhteen, mutta pitkät etäisyydet ja koulumatkat vievät tästä mallista hohdon. Jos kunnasta puuttuu oma yläkoulu, ei se ole lapsiperheelle enää houkutteleva asuinpaikka.