Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mikkelin opetusalalla akuutti sijaispula

Oli mukava huomata torstain 17.2. Länsi-Savoa lukiessa, että lehti oli nostanut esille juuri julkaistun opettajien työolobarometrin tulokset. Tulokset itsessään eivät valitettavasti olleet mitenkään yllättäviä, saati mukavia, sillä jälleen kerran opettajien työn kuormitus oli kasvanut ja nyt jo 60 prosenttia opettajista kokee joutuvansa tekemään liikaa töitä.

Nämä valtakunnalliset tulokset pätevät myös Mikkelissä. Lisäksi on asioita, jotka kuormittavat opettajia erityisesti paikallisesti. Eräs tällainen asia on akuutti sijaispula. Meillä ei ole Mikkelissä opetusalan koulutusta, joten opettajia sijaistavat usein eläkkeelle jääneet opettajat ja esimerkiksi lukiosta valmistuneet opiskelijat. Korona-aikana monet eläkeläiset eivät ota sijaisuuksia vastaan, eikä vapaita opiskelijoita löydy riittävästi.

Opettajat joutuvat sijaistamaan jatkuvasti toisiaan ja opettamaan kahta ryhmää yhtä aikaa eri luokissa. Vaikka Mikkelissä on erinomaisia opettajia, he kuormittuvat ja oppimistulokset laskevat. Rehtoreilta kuluu myös paljon työaikaa sijaisten etsintään. Hätäapuna monissa kouluissa on siirretty koulunkäynnin ohjaajia opettajien sijaisiksi. Myös silloin oppilaat kärsivät, koska ohjaajan avulle on aito tarve, ja tukea tarvitsevat oppilaat jäävät ilman heille tarkoitettua apua.

Varhaiskasvatuksessa tilanne on myös haastava, koska laki asettaa tarkan henkilömitoituksen. Mikkelissä on ollut vaikeuksia saada hakijoita edes vakinaisiin varhaiskasvatuksen tehtäviin. Varhaiskasvatuksen johtajat ovat tehneet pitkää päivää ja joutuvat usein sijaistamaan hoitajia ja varhaiskasvatuksen opettajia, oman tehtävänsä lisäksi, koska sijaisia ei ole.

Pyydän siis kärsivällisyyttä huoltajilta ja muilta opetusalan kanssa yhteistyötä tekeviltä. Opettajat ovat nyt aidosti väsyneitä. Sijaisia tarvitaan lisää.

Myös muita paikallisia kuormitustekijöitä on, kuten koulupsykologien, kuraattoreiden ja terveydenhoitajien palveluiden saatavuus kouluissa, mutta nämä vaativat kokonaan oman kirjoituksensa tai kenties toimittajan tutkimaan asiaa?

On asioita, jotka kuormittavat opettajia erityisesti paikallisesti.

Miika Lahti

OAJ:n Mikkelin paikallisyhdistyksen pj