Mielipide | Bisnekset vai ihminen?

Dmitri Medvedev: "Venäjä ei tarvitse diplomaattisuhteita länteen". Tällainen uutinen hyppäsi Hesarin iltapäivän 26.2.2022 uutiskoosteesta silmille.

Venäjään kohdistetuista pakotteistahan Medvedevin ulostulossa oli tietysti kysymys. Sen verran nykyiset ja tulevat pakotteet näyttivät miestä häiritsevän, että tämän piti tarttua kynään. Sen sijaan se ei näytä häiritsevän millään lailla, että Ukrainaa ja ukrainalaisia tuhotaan määrätetoisesti.

Elämä jatkuu ja on muutakin kuin diplomaattisuhteita tai yhden kansakunnan tuhoamista. Kotosuomessa on venäläistä yritystoimintaa ydinvoimalatouhusta jäähalleihin. Venäjällä on taasen suomalaista yritystoimintaa Fortum keulakuvana. Bisnekset pyörivät.

Mitä tehdä, kun kaiken keskiössä on Venäjä? Kysymyksenasettelu on sinänsä helppo: bisnekset vai ihminen? Jos valitaan ihminen, kuinka on mahdollista jatkaa pitemmän päälle liikesuhteita sellaisen liikekumppanin kanssa, joka samanaikaisesti pommittaa säälittä ihmisiä, ihmisiä, joiden ainoa ”rikos” on sattua asumaan pommien pudotusalueella?

Liikesuhteiden uudelleen arvioinnista syntyvät tappiot olisi ehkä hyvä suhteuttaa ukrainalaisten menetyksiin. Jonkun ajatuksen kaiketi voisi uhrata sillekin, että naapuri voi saada päähänsä ryhtyä kansallistamistalkoisiin?

Minua askarruttaa urheilun rooli. Onhan urheilu paitsi jaloa kilpailua myös kivikovaa bisnestä ja urheilijat ovat tietysti myös isänmaidensa mannekiinejä. On ylevää sanoa, että politiikka ei kuulu urheiluun, mutta: tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla.

Mitä tehdä, kun kaiken keskiössä on Venäjä?

Niin, se toinen vaihtoehto, business? Jos se asetetaan ihmisen edelle, niin antaapa pommien tippua. Onhan nuita. Pommeja ja kohteita.

Jorma Huttunen

Mikkeli