Pääkirjoitus Irti Venäjän energiasta – Tänä talvena kuulunut napina bensan ja sähkön hinnoista on vielä pientä

Suur-Savon Sähkö Oy päätti lopettaa venäläisen puuhakkeen käytön. Etelä-Savon Energia Oy eli Ese tehnee ensi viikolla vastaavan päätöksen. Kyse on vastalauseesta Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

Kummallakaan yhtiöllä venäläinen hake ei ole ollut suuressa roolissa. Esimerkiksi Esen Pursialan voimalaitoksessa venäläishakkeen osuus on ollut viitisen prosenttia polttoaineen käytöstä.

Koko Suomen osalta riippuvuus Venäjän energiavaroista on valtavasti suurempi. Venäjällä on isot öljy- ja kaasuvarat, ja myös ydinpolttoaineen toimittajana maa on merkittävä. Esimerkiksi Nesteen laitoksilla jalostetusta raakaöljystä kaksi kolmannesta tulee Venäjältä.

Kun katsotaan koko Eurooppaa, mittakaava laajenee taas: Keski-Eurooppaa lämmitetään paljolti venäläisellä kaasulla.

Hyökkäys Ukrainaan herättää isoja kysymyksiä myös energiasektorilla koko Euroopassa. Paradoksaalisesti asiaa voidaan lähestyä kahdesta täysin vastakkaisesta suunnasta. Toinen näkökulma on, että Venäjä voi kiristää "energia-aseella" eli uhata toimitusten lopettamisella. Toinen on, että Suomessa ja Euroopassa ei enää haluta käyttää venäläistä energiaa ja näin tukea Putinin kleptokratista hallintoa.

Päättyypä kriisi miten ja milloin tahansa, Suomella on edessä iso energiapolitiikan uudelleenarviointi. Näin ei voi jatkua. Fennovoiman ydinvoimalan lisäksi ratkaistavana on vielä perustavanlaatuisempia kysymyksiä.

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho teki tiistaina kiinnostavan linjanmuutoksen ryhtymällä – turvallisuuspoliittisista syistä – puhumaan vihreästä siirtymästä: hän näkee Ukrainan kriisissä historiallisen taitekohdan, "jossa on sekä välttämätöntä että poliittisesti mahdollista vapautua öljystä, hiilestä ja kaasusta".

Halla-aho on tässä isojen asioiden äärellä, sillä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tämä pitäisi tehdä joka tapauksessa.

Muutos on kuitenkin mittaluokaltaan jättimäinen. Sillä olisi suuria vaikutuksia paitsi tavallisiin ihmisiin, myös kokonaisiin teollisuuden aloihin ja maankäyttöön. Tänä talvena kuulunut napina korkeista sähkön ja bensan hinnoista jää ininäksi verrattuna siihen, mitä tästä seuraisi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka