Mielipide | Yhteishaku jännittää nuoria

Yläkoulujen ysiluokkalaisilla on juuri meneillään yhteishaku. Peruskoulun päättävä voi hakea muun muassa lukioon, ammatilliseen koulutukseen, tutkintoon valmentavaan Tuva-koulutukseen tai kansanopistojen vapaan sivistystyön linjoille.

Oma opintopolku on joillekin ollut jo kauan selvillä. Joillekin valinta on haastava, varsinkin, kun kaikki oppilaitokset eivät ole voineet järjestää tutustumispäiviä.

Olipa valinta nuorelle helppo tai mutkikas ja tuleva opiskeluympäristö tuttu tai uusi, siirtymä perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen on merkittävä elämänmuutos. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Yhessä eteenpäin -hankkeessa eteläsavolaiset nuoret ovat kertoneet, että aika yhteishausta seuraavan lukuvuoden alkuun on pitkä ja jännittävä.

Oppilaitokset pehmentävät monin tavoin opiskelijoiden alkutaipaletta; starttipäivät, tutortoiminta ja huoltajainfot helpottavat opintojen aloittamista. Oppilaitoksen jokaisen ammattilaisen tehtäviin kuuluu opiskelijahyvinvoinnista ja yhteisöön kiinnittymisestä huolehtiminen jokapäiväisessä arjessa.

Mitä siirtymävaiheessa tapahtuu ja miltä se tuntuu? Vastauksen tietävät parhaiten nuoret itse.

Vaikka ammattilaiset kantavat vastuuta opintojen käynnistymisestä ja nuorten keskinäinen tuki on tärkeää, myös huoltajien on oltava siirtymäkohdassa hereillä. Itsenäistyminen ja vastuun ottamisen harjoittelu ei tarkoita napanuoran katkaisemista, vaan yhteyden rakentamista nuoren ja huoltajan välille uudessa tilanteessa. Ollaan läsnä, kysytään kuulumisia ja ollaan kiinnostuneita nuoren ajatuksista. Tuetaan epävarmuudessa ja autetaan nuoria löytämään oma polkunsa.

Ollaan kiinnostuneita nuoren ajatuksista.

Mervi Hotokka

Helinä Juurinen

Antti Väisänen

Yhessä eteenpäin -hanke, Xamk

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka