Pääkirjoitus Patu pölähtää puskista – Mikkelin säästöohjelma sisältää ison joukon ikäviä asioita

Mikkelin kaupungin suuren säästöpaketin valmistelu on loppusuoralla. Reilun kahden viikon päästä asian pitäisi olla valtuustoa myöten loppuun taputeltu.

Mistään pikkupaketista ei ole kyse. Palvelut ja tulevaisuus -ohjelmaksi eli Patuksi nimetyssä kokonaisuudessa on tarkoitus hakea jo tälle vuodelle 3,7 miljoonan euron säästöt. Kokonaisuudessaan vuotuisten säästöjen tasoksi tavoitellaan 7,5 miljoonaa euroa.

Väliaikatietoja säästöjen kohdentumisesta ei ole julki juuri tullut. Sen verran toki mittaluokka on käynyt selväksi, että isoihin henkilöstövähennyksiinkin varaudutaan. Kaupunginhallitus otti maanantaina etukenoa ja päätti aloittaa yhteistoimintaneuvottelut eli muutosneuvottelut, joissa tavoitellaan jopa sadan henkilön vähennyksiä.

Mikkeli on valmistellut jo monena vuonna erilaisia säästöohjelmia. Mitään helppoja harjoituksia ne eivät ole koskaan olleet, ja lopputuloksissakin on toivomisen varaa. Vähän jokaisella puolueella tahtoo olla omia "pyhiä lehmiään", joihin he eivät salli koskettavan. Kompromissien – tai edes lehmänkauppojen – teko on ollut hankalaa.

Nyt aikataulu on sellainen, että ensi tiistaina ohjelma on tarkoitus esitellä kaupunkilaisille. Seuraavana maanantaina 21. maaliskuuta kaupunginhallitus linjaa asian esitykseksi valtuustolle. Lopulta 28. maaliskuuta valtuuston pitäisi asia päättää.

Toivotaan, että aika riittää ja kykyä sopimiseen löytyy. Mikkelin talous on pahassa jamassa ja alijäämäkierre pitää joskus katkaista.

Kun tiedot säästöjen sisällöstä ensi tiistaina tulevat julki, odotettavissa on kauhea kalabaliikki – jopa suoraa huutoa. Isoja säästöjä ei saada aikaiseksi ilman, että palvelut heikkenevät ja että moni hyvä asia jää jatkoissa vaille rahaa.

Kansalaiskeskustelu on yleisesti ottaen arvokasta. Tuskin silti on sattumaa, että Patu-ohjelmassa kansalaiskeskustelulle jätetty aika on minimaalinen. Viikkoja tai kuukasia jatkuva vääntö Facebookissa ja yleisönosastoilla heikentäisi valtuutettujen päätöksentekokykyä tarpeettomasti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka