Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Irtisanominen ei ole oikea ratkaisu

Mikkelin kaupungin heikko taloustilanne johtuu pääosin Essoten laskutuksen noin 55 miljoonan euron noususta 2018–2021. Essoten 2021 laskutusarvio Mikkelille on 236 miljoonaa euroa.

Mikkeli on kustannusten noustessa tasapainottanut omaa talouttaan, jonka johdosta 2021 tilinpäätösarvio näyttää vain neljä miljoonaa euroa alijäämää.

Mikkelin kaupunginvaltuusto asetti 2021 joulukuussa 7,5 miljoonan euron käyttötalouden lisäsäästötavoitteen, josta 3,7 miljoonan euroa kohdistuu vuodelle 2022.

Yhtenä säästökeinona Mikkelin kaupunginhallitus päätti 7.3. aloittaa henkilöstön yt-neuvottelut, jossa tavoitellaan enintään sadan henkilötyövuoden vähennystä 2023 loppuun mennessä, neuvottelut voivat johtaa myös irtisanomisiin.

Mikkelin kaupungin henkilöstöä on vähennetty viimeisen kolmen vuoden aikana 126 henkilötyövuotta, alustavissa suunnitelmissa on ollut vähentää 2024 mennessä 70 henkilötyövuotta ja 2026 mennessä 65 lisää eli yhteensä ilman irtisanomisia 261 henkilötyövuotta.

Iso osa Mikkelin kaupungin 1 700 vakituisesta työntekijästä on lakisääteisissä työtehtävissä, kuten varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa. Yt-neuvotteluiden kirjaus irtisanomisesta lisää turhaa levottomuutta henkilöstössä, vaikeuttaa työntekijöiden rekrytointia ja heikentää Mikkelin kaupungin mainetta.

Työntekijät eivät ole syy kaupungin talousahdinkoon.

Ennen irtisanomiskirjausta olisi pitänyt päättää mitä palveluita heikennetään tai keskitetään, selvittää eläke- ja muu poistuma, työ- ja työaikajärjestelyt, toiminnan ja prosessien kehittäminen sekä esimerkiksi vapaaehtoiset palkattomat- ja lomarahavapaat.

Edellä mainitun johdosta esitin kaupunginhallituksen kokouksessa, ettei tässä vaiheessa irtisanominen kuulu yt-neuvotteluihin. Työntekijät eivät ole syy kaupungin talousahdinkoon eikä esimerkiksi lasten ryhmäkokojen kasvattaminen kouluissa ole järkevää tulevaisuuden suunnittelua.

Jarno Strengell

kaupunginvaltuutettu, (sd.)

Mikkeli