Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Säästöt osuvat jokaiseen – Leikkauslista on täynnä huonoja kohteita, mutta parempia on vaikea löytää

Mikkelin säästöohjelman sisällöstä tuli odotetun kaltainen ennakkotieto julki. Tavoiteltu säästöjen määrä on suunnilleen kasassa ja kohteetkin vanhoja tuttuja.

Lista on sillä tavalla pitkä ja kattava, että jokaiseen kaupunkilaiseen säästöt jollain tavalla sattuvat. Leikkaukset osuvat suoraan kouluihin ja päiväkoteihin, kulttuuriin, urheiluun ja eri tahojen saamiin toimintatukiin. Hankintojen karsiminen 840 000 eurolla kuulostaa harmittomalta säästökohteelta, mutta käytännössä kyse voi olla vaikka katujen kunnossapidosta tehtävistä leikkauksista.

Helpot säästökohteet on käytetty jo aikaisemmissa säästöohjelmissa. Listalle onkin nyt koottu melkein kaikki ne asiat, joiden tekemisestä on aiemmin puhuttu, mutta jotka on jätetty tekemättä. Tällaisia tuttuja asioita ovat muun muassa lentokentän toimintojen alasajo ja kaupungin asiointipisteen siirtäminen kirjastolle.

Moni on toivonut, että säästäminen pystyttäisiin hoitamaan niin sanotuilla rakenteellisilla toimilla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että muutetaan organisaatiota sellaiseksi, joka mahdollistaa palveluiden järkevämmän ja tehokkaamman hoidon.

Nopeasti kasattuun Patu-pakettiin tällaisia toimia ei juuri mahdu, koska rakenteelliset muutokset edellyttävät perusteellisempaa valmistelua. Säästöohjelman kylkeen on kuitenkin kasattu myös iso joukko rakenteellisempia toimia, joiden malli ja mahdolliset säästöt selviävät myöhemmin.

Yksi tällainen olennainen asia on kaupungin organisaatiorakenteen perkaaminen, joka alkaa "elinvoimaorganisoinnilla eli Miksein ja muiden konserniyhtiöiden pohtimisella. Seuraavina tulevat muun muassa orkesterin ja Mikaelin sekä toisen asteen koulutuksen organisoinnit.

Mikkelin talousvaikeuksien takana ovat ennen kaikkea kohonneet sosiaali- ja terveysmenot. Tilannetta pahentaa se, että kaupungin päättäjät eivät ole ajoissa pystyneet asioihin puuttumaan ja valintoja tekemään.

Edessä on paljon surkeita ja ikäviä päätöksiä, mutta ne pitää nyt tehdä. Pidemmällä aikavälillä se on kaikkien kaupunkilaisten etu.

timo.laitakari@lansi-savo.fi